Cluj. Caz rar: rinichii unui copil de trei ani, transplantati la un adult

Updated on mai 15, 2015 Caz rar în Oradea, unde medicii au prelevat ficatul şi rinichii unui copil de doar trei ani, care a murit după ce a fost muşcat de câinele familiei.

„Cel mai tânăr donator de organe din județ. S-a prelevat ficat care a fost transplantat în București la un copilaș de un an și jumătate și rinichi transplantat la Cluj”, a spus dr. Carmen Pantiș, coordonatorul judeţean al Programului de Transplant.
Tragedia a avut loc la mijlocul săptămânii trecute, când băieţelul de trei ani a fost muşcat în zona gâtului de câinele familiei.

„Avea o leziune extrem de severă, ceea ce a dus la o pierdere semnificativă de sânge datorită lezării vaselor principale care duc şi aduc sânge dinspre creier”, a spus dr. Erno Jerzicska, medic primar chirurg-vascular, potrivit digi24.ro.

Copilul a fost dus de urgenţă la spital, dar medicii nu au mai putut face nimic. Părinţii au decis atunci să-i doneze organele.

„Cel mai tânăr donator de organe din județ. S-a prelevat ficat care a fost transplantat în București la un copilaș de un an și jumătate și rinichi transplantat la Cluj”, a spus dr. Carmen Pantiș, coordonatorul judeţean al Programului de Transplant.

„Din cei șase pacienți chemați la centrul de transplant pentru a realiza testele de compatibilitate cea mai potrivită a fost o pacientă din județul Olt”, a spus dr. Dan Luscalov, coordonatorul regional al Agenției Naționale de Transplant.

La 36 de ani, Narcisa Predu are doi copii. A fost diagnosticată cu insuficienţă renală. Timp de șase ani a dus boala pe picioare, cu medicamente. De un an rinichii au cedat de tot și a început dializa. Atunci a intrat şi pe lista de aşteptare pentru un transplant. Are o grupă rară de sânge, AB4, la fel ca alte 75 de persoane.

„Îmi pare nespus de rău, îi transmit familiei multă sănătate și să știe de la mine că are toată viața copilaşul o lumină de la mine”, a spus ea.

Intervenția a durat peste cinci ore, iar medicii spun că nu a fost ușoară. În mod normal, nu se pot transplanta organe de la un copil la adult. Şansa femeii a fost că băieţelul avea rinichii lipiţi în partea de jos, sub forma unei potcoave, şi puteau funcţiona ca unul singur.

„Rinichiul nu a mai fost separat în două unități ca altădată, i-a fost transplantat ca atare, ca o singură unitate la un receptor adult”, a spus prof. Mihai Lucan, Șeful Institutului de Urologie și Transplant Renal Cluj.

În Europa, în ultimii trei ani au fost făcute doar 24 de astfel de transplanturi de rinichi-potcoavă.

Advertisements
error: Content is protected !!