Cluj: Noaptea Muzeelor, sambata 16 mai. Muzeele pot fi vizitate gratuit. Vezi aici programul:

Updated on mai 13, 2015 Noaptea Muzeelor, ediția 2015, va avea loc sâmbătă, 16 mai a.c., prilej cu care toate entitățile aflate în patrimoniul muzeal clujean vor putea fi vizitate gratuit.

Astfel, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Școala Populară de Arte ‘Tudor Jarda’, instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, pregătesc și evenimente special destinate acestei ocazii.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca, va putea fi vizitat în intervalul orar 16.00-01.00, publicul clujean având ocazia să admire gratuit expoziția permanentă intitulată ‘Cultura populară din Transilvania — sec. XVIII-XX, expoziția tactilă ‘Atinge și înțelege — mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale’, Târgul Meșteșugarilor amplasat în curtea muzeului, o demonstrație de gravură realizată de specialiștii de la Natura Paper, precum și un recital de acordeon clasic al maestrului Pietro Roffi. De asemenea, în schimbul unei sume de 2 lei, vizitatorii vor putea admira și expoziția temporară ‘Albrecht Durer — Maestrul gravurii renascentiste’ unde vor putea fi vizionate peste 110 gravuri în lemn și cupru.

Acestor evenimente organizate la Palatul Reduta li se adaugă altele două care vor avea loc în Parcul Etnografic ‘Romulus Vuia’: Sărbătoarea Balmoșului Ardelenesc și spectacolul folcloric ‘Cântec, joc și voie bună’, susținut de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Astfel, începând cu ora 11.00, va avea loc cea de-a treia ediție a Sărbătorii Balmoșului Ardelenesc, eveniment organizat în colaborare cu Asociația crescătorilor de ovine și caprine Ijarul și Asociația crescătorilor de oi Jucu. De la ora 13.00, Parcul Etnografic va găzdui spectacolul folcloric ‘Cântec, joc și voie bună’ și o paradă a portului țărănesc de sărbătoare din nordul Câmpiei Transilvaniei.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piața Unirii, nr. 30, Cluj-Napoca, va putea fi vizitat gratuit în intervalul orar 20.00-01.00, angajații acestui așezământ de cultură pregătind un program special dedicat vizitatorilor — ‘O noapte la Palat, cu concerte de jazz, expoziții și fotografii de patrimoniu’, care își propune să prezinte o suită de activități culturale și de divertisment, asociate palatului baroc în care funcționează muzeul. Cu această ocazie va fi introdus în circuitul de vizitare balconul palatului, cu bogate decorații simbolice, vizitat în decursul istoriei de împărații Francisc I și Franz Joseph.

Publicul va avea ocazia să participe la spectacole muzicale de jazz, care-i reunesc pe unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni, reprezentativi pentru acest gen muzical. De asemenea, va putea să viziteze Galeria Națională, expozițiile temporare și o expoziție de fotografie ‘Clujul în imagini și fotografii de patrimoniu’, deschisă special cu această ocazie, pentru a evidenția valoarea excepțională a patrimoniului arhitectural al Clujului.

Muzeul ‘Octavian Goga’, str. Principală, nr.4, Ciucea, va putea fi vizitat gratuit în intervalul orar 19.00-22.00, vizitatorii având ocazia să admire expozițile permanente din Castel, expozitia memorială dedicată vietii si operei poetului Octavian Goga, expozitia etnografică din Casa Albă si expozitia memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată în Casa Ady Endre. În acelasi timp, la parterul Castelului, vizitatorii vor putea vedea expozitia temporară de pictură si fotografie, cu piese reprezentative din colectiile muzeului, organizată cu ocazia împlinirii a 134 de ani de la nasterea poetului Octavian Goga. Nu în ultimul rând, publicul vizitator va putea asista la două spectacole sustinute de către elevii si profesorii Scolii Populare de Arte ‘Tudor Jarda’ din Cluj, respectiv un concert de muzică clasică în clădirea Castel, un recital de poezie din creatia lui Octavian Goga si un spectacol de muzică populară din zona Huedin — Ciucea, în clădirea Casa Albă.

La rândul său,  Muzeul Apei ‘Leonida Truța’  din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă ‘Someș’ S.A., va avea porțile deschise pentru vizitatori între orele 20.00 și 1:30. Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte specifice activității de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, precum și o colecție inedită de capace de canal din întreaga Europă. Organizatorii promit și alte surprize în cadrul programului.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, str. Memorandumului, nr. 21, Cluj-Napoca, va fi deschis între orele 09.00 — 01.00, în vederea informării turiștilor și publicului interesat asupra programului evenimentelor derulate de către instituțiile de cultură clujene în cadrul evenimentului ‘Noaptea Muzeelor’ 2015.

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor este una mai specială, fiind marcată de un protest pe care Rețeaua Națională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din țară, în scopul tragerii unui semnal de alarmă în problematica retrocedării clădirilor în care funcționează aceste lăcașuri de cultură.

În ultimii ani, peste 120 de sedii de muzee de țară (din care în județul Cluj sunt șase), în care există colecții de zeci de mii de piese, sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare. Pentru toate acestea nu au fost identificate, până în acest moment, soluții alternative de funcționare, situație unică în Europa și chiar în lume. În acest sens, în cadrul Nopții Muzeelor 2015, fiecare muzeu va selecta un obiect reprezentativ și foarte valoros din colecția deținută în seara evenimentului, pe care îl va acoperi cu pânză neagră, pentru a atrage astfel atenția că, foarte probabil, în viitorul apropiat acel obiect nu va mai putea fi admirat.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, aflat deja la a unsprezecea ediție. Evenimentul, patronat, în mod tradițional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) este celebrat de peste 3.000 de muzee din toată Europa. Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, care are loc întotdeauna în jurul zilei de 18 mai.

Advertisements
error: Content is protected !!