Updated on martie 7, 2015 Dacă vrem să aflăm cum recunoaştem o miere de calitate, cum deosebim diferite tipuri de miere sau ce alte produse apicole ne pot ajuta să trăim mai sănătos, suntem aşteptaţi în acest weekend la Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj, unde are loc a V-a ediţie a TÂRGULUI pentru un VIITOR SĂNĂTOS, în organizarea grupului de firme Viitor Sănătos, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Vom putea găsi aici nu doar miere la preţ de producător, ci şi polen, lăptişor de matcă, apilarnil, păstură, la nevoie chiar venin de albine.
Specialiştii vor oferi publicului informaţii utile, anunt radiocluj.ro. Între ei, Alina Varadi, apicultor şi nutriţionist la Casa BIO, ne va dezvălui câteva dintre secretele mierii.
„E timpul să vă cultivaţi simţutrile”, spune Alina Varadi. De exemplu, mierea de salcâm ar trebui să fie necristalizată, să aibă o mişcare lentă în borcan, e foarte dulce, cu aromă florală. Foarte important, în momentul degustării, mierea de salcâm trebuie trimisă în partea din spate a limbii, explică Alina Varadi.
Efectele pozitive ale produselor apicole apar doar în urma consumului regulat, iar românii ar putea profita de mierea de calitate din ţara lor.
„Produsele stupului sunt extraordinar de valoroase. De obicei, în lume se produce doar miere. România e recunoscută mondial pentru produsele sale apicole. Varietate ca în România nu există nicăieri pe mapamond”, spune Alina Varadi, care dă ca exemplu apilarnilul, inventat de fostul apicultor al lui Ceauşescu.
TÂRGULpentru un VIITOR SĂNĂTOS are şi un caracter educativ şi intercultural, spun organizatorii. Radu Pandrea de la Viitor Sănătos Grup precizează că, alături de produse apicole, vor fi utilaje şi echipamente pentru apicultori, aduse din Bulgaria şi Ungaria, dar şi sesiuni educative şi informative pentru copii şi pentru publicul larg.
Deschiderea oficială a TÂRGULUI pentru un VIITOR SĂNĂTOS are loc sâmbătă, 7 martie, la ora 10.00. La ora 11.00, tot sâmbătă, sunt programate un concurs şi o degustare de miere. Târgul poate fi vizitat sâmbătă şi duminică, între orele 09.00-17.00. Intrarea e liberă.