Updated on februarie 27, 2015
Două biserici din lemn din secolul al XVIII-lea, amplasate în Parcul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, vor fi reabilitate cu aproximativ patru milioane de lei, fonduri norvegiene, proiectul fiind lansat, vineri, la Consiliul Judeţean Cluj.
Potrivit directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, una dintre biserici, adusă la muzeu din satul sălăjean Petrindu în 1966 şi care momentan nu se află în circuitul de vizitare din cauza gradului ridicat de degradare, are nevoie de reparaţii majore, iar cealaltă biserică, adusă din satul Cizer, tot din judeţul Sălaj, în 1968 şi care poate fi vizitată, are nevoie de mici lucrări de întreţinere şi de restaurarea picturii, lucrările urmând să înceapă după atribuirea licitaţiilor.
„La biserica din Petrindu este vorba de înlocuirea unor părţi din tălpile bisericii, este o lucrare care presupune şi o intervenţie în structură. Vor fi înlocuite învelitorile, în ambele cazuri, deci acoperişul care este acoperit cu şiţă în două straturi la cea din Cizer şi cu patru straturi la biserica din Petrindu, şi consolidarea câtorva elemente care sunt expuse intemperiilor, cum e de regulă podina de sub colţul turnului, apoi se va trece la restaurarea picturii. În cazul bisericii din Petrindu, din păcate, s-a înregistrat pe anumite porţiuni o degradare iremediabilă care nu va putea fi compensată, însă este foare important să stabilizăm şi să restaurăm acum ceea ce se poate restaura”, a declarat Tudor Sălăgean, la finalul conferinţei de presă de lansare a proiectului, care a avut loc la Consiliul Judeţean Cluj, citat de mediafax.
Sălăgean a precizat că, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, biserica din Petrindu va intra în circuitul de vizitare, iar acolo vor putea fi oficiate servicii religioase, la fel cum se întâmplă în prezent în biserica din Cizer, care va beneficia, la rândul său, de lucrări de reabilitare finanţate din bani norvegieni.