Updated on februarie 10, 2015
O echipă din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca va participa, cu un proiect, la Undergraduate Seismic Design Competition 2015, ce va avea loc la Boston, SUA, în perioada 31 martie – 4 aprilie.
Primăria Municipiului Zalău finanţează deplasarea unui tânăr student zălăuan la Boston, SUA, unde acesta va participa, alături de alţi opt studenţi, la un concurs de design seismic. Tinerii pregătesc macheta unei clădiri cu 29 de etaje care nu se prăbuşeşte la cutremur.
Printre cei şapte studenţi care vor reprezenta România în competiţie se numără şi zălăuanul Andrei Chiş. Tânărul a reuşit să convingă conducerea Primăriei Zalău să-i sponsorizeze deplasarea peste Ocean. Mai exact, municipalitatea i-a alocat suma de 4.800 de lei, proiectul de hotărâre în acest sens fiind aprobat de consilierii locali în şedinţa extraordinară de săptămâna trecută.
Universitatea clujeană are tradiţie în participarea la competiţia din Statele Unite ale Americii. Echipa care a participat anul trecut a obţinut premiul I la una dintre secţiunile concursului, în timp ce, în urmă cu doi ani, studenţii s-au întors cu un premiu III. Anul acesta, studenţii participă cu macheta unei clădiri cu 29 de etaje, rezistentă – evident – la seisme. (sursa: adevarul.ro)
Echipa este formată din Alexandra Ţigănescu, Andrei Chiş, Iulia Fatan, Mia Carpea, Mircea Terec, Paul Musta şi Norberk Sarkozi, de la Facultatea de Construcţii, şi de Diana Coman şi Alexandru Greceniuc – de la Arhitectură. Coordonatorii proiectului sunt dr. ing. Ovidiu Prodan, asist. dr. ing. Bianca Parv, şi arhitectul Szentesi Szende.
Macheta este făcută din lemn de balsa – un lemn care creşte în apă (original din Brazilia), cu greutate redusă. Este compusă din stâlpi şi traverse care ajută la preluarea descărcărilor orizontale date de un potenţial cutremur. Pentru a-şi demonstra rezistenţa, macheta va fi supusă, în cadrul concursului, la trei seisme.