Cluj: Sistem brevetat la cea mai mare universitate din Romania, UBB: cum sa fii admis la facultate de pe bancile liceului

Updated on ianuarie 15, 2015

La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca se organizează începând din luna aprilie concursuri care pot înlocui examenul de admitere la facultate pentru anul universitar 2015-2016. O notă slabă la concurs nu are nicio consecinţă negativă, dar o notă bună poate asigura un loc bugetat la una dintre cele nouă facultăţi care s-au înscris în proiect.

111
Aceste competiţii se adresează în principal elevilor de liceu de clasa a XI-a şi a XII-a care pot să evite stresul de a da două examene grele într-o perioadă foarte scurtă: Bacalaureatul şi admiterea la facultate. O notă slabă la concurs nu are nicio consecinţă negativă, dar o notă bună poate asigura un loc bugetat la una dintre cele nouă facultăţi care s-au înscris în proiect.

„Concursul este organizat ca un examen de admitere, cu acelaşi subiecte, din aceeaşi programă, cu acelaşi standard. Noi organizăm înainte de competiţie şi consultaţii gratuite. Credem că astfel elevii vor începe din timp să înveţe şi vor fi mai relaxaţi şi mai concentraţi, având în vedere că nu există stresul a două examene consecutive Bacalaureatul şi admiterea”, a explicat Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UBB, una dintre primele trei facultăţi din UBB care au demarat din 2013 această nouă modalitate de admitere. Petruşel a susţinut că această modalitate a fost introdusă atunci când Facultatea a decis să se dea din nou admitere pe bază de probă scrisă. „Avem astfel posibilitatea să ne selectăm studenţii, spre deosebire de modalitatea de admitere pe bază de dosar”, a susţinut decanul. (sursa: adevarul.ro)

Metodologia concursului  diferă de la facultate la fcultate. De exemplu, la Facultatea de Mate-Info  primii 6 elevi de clasa a XII-a de la fiecare secţiune a concursului (având media de concurs cel puţin 9.00) vor fi admişi direct la Facultate cu media 10.

Dacă un elev nu s-a clasat în primii 6 elevi de clasa a XII-a de la fiecare secţiune, nota obţinută la acest concurs (dacă este minim 6) poate înlocui la cerere  nota probei scrise a concursului de admitere la Facultatea de Matematică şi Informatică. La facultăţile unde intrarea se face pe bază de dosar, punctajul obţinut poate fi majorat în funcţie de nota de la concurs.

„La prima ediţia au fost 600 de participanţi la concurs, iar anul trecut am avut 1.000. Între 20-30 % dintre studenţii de anul I s-au folosit în 2014 de nota de la concurs pentru admitere”, a mai spus decanul. Succesul iniţiativei a fost dovedit şi de faptul că numărul de facultăţi care au adoptat acest sistem s-a triplat, ajungând la nouă în 2015. Astfel, se poate da concurs la următoarea facultăţi: Ştiinţe Economice, Fizică, Chimie, Biologie, Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Filosofie, Sociologie, Business şi Matematică Informatică.

error: Content is protected !!