O companie clujeana cerceteaza, in premiera, solutii pentru amenajarea acoperisului verde adaptat climei din Romania

Updated on ianuarie 15, 2015 O companie clujeană realizează, în premieră pentru România, un proiect de cercetare pentru găsirea de soluţii de adaptare a acoperişului verde la ţara noastră.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, compania clujeană dezvoltă această cercetare alături de un partener norvegian şi urmăreşte să identifice şi să studieze factorii locali care influenţează funcţionalitatea pe termen lung a unui sistem de acoperiş verde.

sdsd

“Printre avantajele utilizării acoperişurilor verzi se numără managementul eficient al apelor pluviale, reducerea consumului de energie, îmbunătăţirea calităţii aerului, creşterea gradului de izolare fonică a clădirilor. O astfel de amenajare reprezintă un remediu pentru poluarea atmosferică urbană contribuind la un mediu de viaţă mai bun, mai sănătos şi în acelaşi timp la creşterea valorii proprietăţii. Suntem aşadar onoraţi să ne aflăm printre cele 34 de companii româneşti care au beneficiat de finanţare în cadrul granturilor norvegiene şi ne face o deosebită plăcere să reprezentăm sectorul de amenajări spaţii verzi în cadrul unui proiect de‘Inovare în Industria Verde din România'”, a declarat Thomas Emmerling, reprezentantul grupului care deţine compania, citat de Agerpres.

Cooptarea unui partener norvegian în acest proiect va însemna şi accesul la o colaborare cu o entitate pentru care tehnologia construirii acoperişurilor verzi reprezintă o tradiţie. Practic, know-how-ul norvegian va fi adaptat condiţiilor specifice din România – sistem de colectare şi drenare a apelor eficientizat pentru condiţiile meteorologice specifice climei, vegetaţie compusă din tipuri de plante locale, pentru a reduce impactul ecologic şi mediu de creştere adaptat cerinţelor lor specifice.

zaza

“În cadrul proiectului, ne vom concentra atenţia asupra acoperişului verde extensiv, care este considerat a fi un acoperiş ecologic. Datorită greutăţii sale reduse, un astfel de acoperiş poate fi instalat cu uşurinţă chiar şi pe clădirile existente, cum sunt de exemplu blocurile de locuinţe, sau construcţiile uşoare, ceea ce înseamnă că în ţara noastră putem vorbi deja de un număr mare de construcţii cu potenţial de înverzire, fără a lua în calcul clădirile în curs de construcţie care în mare parte încă din faza de proiectare sunt prevăzute cu acoperişuri verzi. Scopul principal al cercetării este acela de a determina care sunt cerinţele la care acest tip de amenajare trebuie să răspundă în condiţiile climei din România, respectiv de a adapta caracteristicile straturilor ce compun sistemul de acoperiş verde la particularităţile locale. Rezultatul ar fi obţinerea unui sistem eficient atât din punct de vedere ecologic, cât şi din punct de vedere economic”, a explicat managerul de proiect Noémi Karácsonyi.

Prin demersurile întreprinse compania îşi propune să vină în sprijinul celor care promovează şi susţin înverzirea oraşelor din România. De altfel, aceste demersuri se corelează cu iniţiativele autorităţilor locale în ceea ce priveşte încurajarea constructorilor de a adopta soluţii verzi, Cluj-Napoca fiind primul oraş din România care oferă o reducere a impozitului pentru proprietarii clădirilor certificate “verzi”. Compania este prezentă în spaţiul clujean din 2010, domeniul său de activitate fiind oferirea de soluţii de amenajare şi întreţinere pentru acoperişuri şi terase verzi.

error: Content is protected !!