În Cluj se construiește cea mai mare instalație de stocare din România. Va dubla capacitatea națională de stocare a țării noastre.

Updated on iulie 28, 2025 În Cluj se construiește cea mai mare instalație de stocare din România. Va dubla capacitatea națională de stocare a țării noastre. 1

Inițiatorii proiectului spun că aceasta va fi amplasată în comuna clujeană Florești și va dubla capacitatea națională de stocare a țării noastre.

“La Nova Power & Gas (NPG), construim cea mai mare instalație de stocare din România: 200 MW / 400 MWh, în Florești, Cluj. Până la finalul anului, dublăm capacitatea națională de stocare și contribuim la o rețea mai stabilă, mai sigură și mai verde. Nu ne oprim aici: construim două noi centrale pe gaz, pregătim noi sisteme de stocare; deja operăm 240 MWh. Asta înseamnă o rețea mai sigură, facturi mai stabile și energie mai curată. NPG continuă să investească în viitorul energetic al României: pentru un mâine mai bun, începem azi”, potrivit managerilor NPG, citați de Transilvania Business.

NuScale Power și RoPower, companie românească deținută în cote egale de NPG și Nuclearelectrica, au semnat, anul trecut, contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare, marcând un pas spre implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici în România.

Grupul E-Infra, fondat de frații Teofil și Simion Mureșan alături de Marian Pantazescu, cuprinde companiile NPG, Electrogrup, Netcity Telecom, Direct One și WESEE, cu afaceri anuale de 800 milioane € și active de 700 milioane €. Principalul său obiectiv este furnizarea unei infrastructuri moderne de ultimă generație care să susțină un viitor mai bun.

Fără prosumatori, România n-ar rezista caniculei. APCE: La prânz, livrează energie cât centrala de la Cernavodă
Fără apă pentru hidrocentrale și din cauza caniculei, prosumatorii au salvat până acum România de la blackout, au afirmat Reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE). La orele prânzului, într-o Românie însorită, prosumatorii injectează în reţele energie cât Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, au mai precizat ei. Nu mai există pene de energie în zilele caniculare în ţara noastră, au precizat duminică reprezentanţii APCE.

„În ultimii doi ani, întreruperile frecvente de energie din timpul zilei, cauzate de consumul ridicat al aparatelor de aer condiţionat şi al echipamentelor frigorifice, au dispărut. Este aceasta o consecinţă a modernizării reţelelor sau se datorează energiei injectate în excedent de prosumatori şi consumate instantaneu de vecini? Sau, privit dintr-un alt unghi, cei 210.000 de consumatori casnici şi 20.000 de firme care îşi acoperă consumul de zi cu zi din propriile panouri fotovoltaice – fără a solicita energie din sistem – oare nu au un impact pozitiv asupra reţelelor de alimentare?”, au transmis reprezentanţii APCE, potrivit Știrile ProTV.

În timpul săptămânii de lucru, România nu reuşeşte de multe ori să producă suficientă energie pentru a acoperi consumul intern, în special în orele de vârf – dimineaţa şi seara, au mai spus ei.

„Pentru a acoperi acest deficit, ţara noastră este nevoită să importe energie, în principal din Bulgaria – o ţară de trei ori mai mică decât România, dar care vara, la orele prânzului, produce aproape 4.000 MW din parcurile sale fotovoltaice. În comparaţie, România atinge cu greu 1.500 MW din parcuri fotovoltaice. În plus, Bulgaria dispune dimineaţa şi seara de un excedent de energie nucleară şi termică, pe care îl exportă către România. Nu întrebaţi cum a reuşit Bulgaria să aibă parcuri fotovoltaice cu o producţie de peste două ori mai mare decât România”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie.

Datele reale arată că, în 2024, prosumatorii au acoperit 10% din consumul casnic din România, iar în 2025 acest procent va creşte, probabil, la 20%, au mai afirmat ei. Fără contribuţia prosumatorilor, riscul de blackout în România ar fi ridicat, au considerat ei.

„Fără această contribuţie a prosumatorilor, în perioadele de caniculă şi consum ridicat, România nu ar fi putut asigura alimentarea tuturor consumatorilor şi firmelor, iar riscul unui blackout ar fi fost major, în condiţiile în care importurile ar fi deficitare. Pentru anul 2025, estimăm că energia totală injectată de prosumatori în reţelele naţionale va depăşi 2 TWh – un adevărat «colac de salvare» energetic în perioadele caniculare, dar… şi un mare avantaj pentru distribuitori şi furnizori”, au precizat reprezentanţii APCE.

Advertisements
error: Content is protected !!