Clujul va avea o nouă exploatare de sare. Proiectul a primit aviz favorabil din partea urbaniștilor

Updated on iulie 20, 2025 Clujul va avea o nouă exploatare de sare. Proiectul a primit aviz favorabil din partea urbaniștilor 1

Urbaniștii județului Cluj au oferit aviz favorabil lucrărilor de construire a infrastructurii necesare deschiderii și exploatării zăcământului de sare gemă din perimetrul Valea Florilor (Valea Murăturii) din comuna Ploscoș. Proiectul a fost prezentat în ședința de joi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. Beneficiarul investiției este S.C. SALT MIN S.R.L., care a raportat o cifră de afaceri, pe anul 2023, de 30.940 de lei.

Conform documentației, pentru a desfășura activitatea de exploatare a sării gemă, prima etapă constă în amenajarea unor facilități necesare, inclusiv platforme pentru staționarea utilajelor și construcții pentru birouri și depozitarea echipamentelor și materialelor, informează Ziua de Cluj. 

Conform Planului de dezvoltare al exploatării, zăcământul Valea Murăturii va fi exploatat prin lucrări miniere subterane, astfel:
• pe cale uscată – cu camere mici şi pilieri (pătrați) părăsiți, cu tavanul drept, încărcare în mijloace auto şi transport cu benzi până la stația de concasare – sortare;
• sare în soluție (saramură) – prin sonde de dizolvare, transport cu conducte până la stația de prelucrare a saramurii.

Metoda de exploatare pe cale uscată se va aplica până în anul 8, iar metoda de exploatare în soluție se va aplica începând din anul 9, până la finalul perioadei de valabilitate a Licenței de exploatare.

„Activitatea desfășurată în cadrul perimetrului de exploatare Valea Murăturii nu va conduce la poluarea excesivă a mediului, efectele negative cauzate factorilor de mediu, aer, vegetație şi peisaj, nivelul de zgomot şi intensitatea vibrațiilor, reducându-se la zona incintei miniere şi în imediata vecinătate a acesteia. Nu există posibilitatea ca sănătatea şi confortul locuitorilor din localitățile învecinate să fie afectate, dimpotrivă activitatea propusă va crea noi locuri de muncă într-o zonă cu mari necesități din acest punct de vedere”, mai prevede documentația.

Urbaniștii clujeni au avut o serie de recomandări și observații în legătură cu acest proiect. S-a cerut un plan de reconstrucție ecologică post-exploatare și s-a ridicat problema caselor și a populației din zona impactată de PUZ.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, cel care a condus ședința de urbanism de joi, a solicitat proiectanților acorduri de la proprietarii de deasupra terenului. „Vreau să mă asigur că cei care sunt acolo știu ce se întâmplă și ce va urma. Propun un aviz favorabil, dar să ne aduceți completările cerute”, a afirmat Salanță.

Advertisements
error: Content is protected !!