În anul în care aniversează 25 de ani, într-un context economic tot mai nefavorabil, Cărturești anunță deschiderea unei noi librării.
„De 25 de ani, ne încăpățânăm să deschidem librării din ce în ce mai frumoase. E o încăpățânare care vine din dragoste pentru carte și pentru cititori, mai presus de orice. A ține în viață un lanț de librării, într-un context economic și legislativ atât de imprevizibil, nu este un fapt natural, care se întâmplă de la sine. E un act de determinare. De curaj. De luptă împotriva curentului. Am reinvestit în toți acești ani aproape tot ce am câștigat, am riscat împrumuturi bancare mari, am navigat prin ani complicați, cu crize economice, guverne multiple, o pandemie, un război la graniță, tensiuni politice și sociale de amploare și am fost nevoiți să ne reinventăm constant. Avem alături 900 de oameni care au muncit cu dedicare și curaj pentru ca fiecare librărie nouă, eveniment cultural, acțiune de promovare a scriitorilor români, a traducătorilor și limbii române literare, rezidență sau premiu literar să existe.
În ciuda provocărilor, ne dorim să mergem mai departe. Alegem să deschidem, nu să închidem. Să ținem visul în viață, nu să renunțăm. Pentru că misiunea noastră rămâne aceeași: să ducem cartea acolo unde este nevoie de ea. Iar azi, mai mult ca oricând, este nevoie de ea.” ╴transmite Nicoleta Iordan, co-fondatoare Cărturești.
Noua librărie Cărturești se află pe strada Émile Zola 1 și ocupă demisolul, parterul și mezaninul unei frumoase clădiri istorice. Având o suprafață utilă de 360 mp, proiectul de amenajare a librăriei a fost realizat cu respect față de specificul arhitectural al clădirii de patrimoniu, integrând un concept de design interior unic, care să onoreze istoria spațiului, dar să răspundă totodată nevoilor unui public contemporan.
Aceasta este a doua librărie Cărturești din centrul orașului Cluj-Napoca, după inaugurarea librăriei Cărturești din Casa Hintz în noiembrie 2023. Proximitatea geografică față de aceasta din urmă nu este o întâmplare, ci o alegere conștientă și asumată, care reflectă nevoia crescută a comunității de spații culturale vii, accesibile și diversificate.
Cu o selecție amplă de titluri în limbile română, engleză, maghiară și franceză, rafturile librăriei găzduiesc literatură contemporană și clasică, cărți pentru copii și adolescenți, manga, obiecte din universul fandom, precum și o selecție de ceaiuri aromate, muzică, jocuri creative și obiecte de lifestyle, menite să inspire și să aducă un plus de frumusețe. De asemenea, noua librărie va cuprinde mai multe spații de citit, gândite ca zone de refugiu departe de zgomotul cotidian și agitația orașului.
Conceptul arhitectural al librăriei Cărturești Zola este semnat de Vlad Sebastian Rusu, unul dintre cei mai buni profesioniști din Cluj, cu o activitate recunoscută și premiată la nivel național și internațional. Vlad Rusu este și autorul proiectului de reamenajare a unora dintre spațiile publice din zona istorică a Clujului, adiacente clădirii care adăpostește noua librărie.
Evenimentul de deschidere a librăriei Cărturești Zola va avea loc în data de 15 iulie, la ora 17:00.
Programul serii arată astfel:
17:00 – Deschidem porțile librăriei
17:30 – Cuvânt de bun venit
Invitați: Ștefan Teișanu (manager cultural, director al Centrului Cultural Clujean), Ioana Both (critic și istoric literar, Prof.Univ.Dr. la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai), Vlad Sebastian Rusu (arhitectul spațiului), Ana Niculescu (Manager Comunicare Cărturești), Daniel Voinea (Brand Manager Cărturești)
18:00 – Sărbătoarea continuă cu muzică pe vinil cu DJ Aldaris.
Publicul prezent la eveniment va ciocni și un pahar de vin, pentru a sărbători cum se cuvine începutul acestei noi povești Cărturești. Mulțumim pe această cale prietenilor de la Jidvei pentru susținere.
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul anului 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit între timp cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești numără în prezent 60 de librării în România, dintre care trei librării în Chișinău. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București, Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, un spațiu de evenimente și o cafenea, Cărturești Operei – o librărie urbană, adaptată ritmului și istoriei locale din Timișoara sau Cărturești Casa Hintz, o librărie ce funcționează într-o clădire muzeu, deschisă în cea mai veche fostă farmacie a orașului.
Cărturești funcționează ca un ecosistem cultural și educațional, susținut printr-o serie de inițiative dedicate publicului larg, creatorilor români și comunităților locale:
Premiile Cărturino, care sprijină literatura pentru copii și ilustrația românească
Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești, oferite scriitorilor români contemporani
Buzunarul cultural, o inițiativă ce are ca scop dotarea și dezvoltarea unor spații dedicate activităților culturale pentru comunitățile cu resurse limitate
ROD – Romanian Design, un proiect de promovare a designului autohton
Peste 1000 de evenimente culturale organizate anual, în librăriile din toată țara.