Impozite mai mari pentru clujeni? Ilie Bolojan a explicat cum s-ar putea modifica calculul impozitului de proprietate

Updated on iulie 12, 2025 Impozite mai mari pentru clujeni? Ilie Bolojan a explicat cum s-ar putea modifica calculul impozitului de proprietate 1

Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe locuințe din România, se pregătește să suporte și cele mai mari impozite pe proprietate? Conform noii strategii fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan, guvernul vrea ca impozitele să reflecte valoarea reală a pieței, ceea ce înseamnă că localitățile cu prețuri ridicate, precum Clujul, vor fi direct afectate. Practic, evaluarea fiscală a locuințelor va ține cont de prețul de piață și de rangul orașului, iar în cazul Clujului, ambele lucrează împotriva contribuabilului.

Premierul României a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, cum s-ar putea modifica acest calcul al impozitului de proprietate.

„În ceea ce priveşte impozitele pe proprietate, calculul acestora va fi stabilit pe baza dialogului cu autorităţile publice locale în aşa fel încât să reflecte cât mai cu acurateţe valoarea proprietăţii. Această valoare a proprietăţii, în mod evident, este dată de suprafaţa acesteia şi de suprafаţa acesteia şi de localizarea într-o anumită zona unei localităţi, de rangul localităţii, este într- o reşedinţă de judeţ, este într-o comună la 80 de kilometri. Toţi aceşti indicatori vor fi analizaţi şi funcţie de ghidul notarilor sau de evaluările pe care le vor face primăriile pentru stabilirea valorii proprietăţilor vor fi stabilite mecanismele de impozitare, procente din valoarea care se calculează, în aşa fel încât acestea să reflecte valoarea de piaţă”, a afirmat Ilie Bolojan, citat de stirileprotv.ro.

El a explicat că acest lucru ar presupune ca pentru un imobil în Bucureşti să se plătească un impozit mai mare decât unul dintr-un alt oraş reşedinţă de judeţ.

„Asta ar presupune, spre exemplu, că pentru un imobil din Bucureşti ar trebui să se plătească un impozit puţin mai mare decât unul dintr-un alt oraş reşedinţă de judeţ. În acea reşedinţă, puţin mai mare decât a unui orăşel mai mic. Şi bineînţeles acolo puţin mai mare decât dintr-o comună. Trebuie să reflecte această valoare de piaţă. Asta va fi calculată în perioada următoare. Şi va fi un pachet care ne-am asumat că îl vom pune în practică şi îl vom anunţa până la data de 1 septembrie, în aşa fel încât primăriile, autorităţile locale care îl vor gestiona acest impozit, va fi venit la bugetul local, să îl poată pregăti, să-şi poată face calculele, evaluările, analizele şi să poată fi pus în practică de la 1 ianuarie anul viitor”, a mai declarat premierul Bolojan.

Advertisements
error: Content is protected !!