Updated on octombrie 9, 2014
O modificare legislativă care prevede sancţionarea şoferilor ce efectuează transport neautorizat de persoane, deci implicit şi a şoferilor care iau autostopişti, se află în prezent pe birourile parlamentarilor. Dacă va intra în vigoare, şoferii riscă amenzi care ajung chiar la câteva mii de lei. Doi tineri vin însă cu o alternativă la „autostop”, printr-o comunitate de utilizatori care să folosească în comun maşinile atunci când destinaţiile lor sunt similare.
Site-ul mylift.ro porneşte de la conceptul de „carpooling” de „car-sharing”, care nu are un corespondent în româneşte. Dar înseamnă că mai multe persoane folosesc aceeaşi maşină pentru a face un drum comun, împărţind costurile.
Potrivit iniţiatorilor, a pornit din necesitatea unui astfel de serviciu specializat. Unul dintre cofondatori, Marcel Cioltan, a văzut felul în care acest sistem funcţionează în Occident şi l-a folosit ani la rândul, în Germania în special.
Reprezentanţii Poliţiei Rutiere Cluj nu au dorit să comenteze „legea autostopului”, atâta timp cât ea nu a fost adoptată de Parlamentul României. Însă, poliţiştii clujeni spun că cei care fac autostopul îşi asumă un risc, iar şoferii care iau autostopişti trebuie să înţeleagă că răspund de persoanele care sunt în autovehicul, iar în cazul unui eveniment rutier pot răspunde chiar penal. (sursa: voceatransilvaniei.ro)
Guvernul României a aprobat, în urmă cu o lună, un proiect de lege care prevede amenzi pentru cei care transportă persoane fără autorizaţie. Proiectul a fost discutat iniţial la sfârşitul anului trecut şi implica sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei pentru şoferii care transportă contracost pasageri fără să aibă o autorizaţie în acest sens.