Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat două legi importante legate de apărarea României. Aceste legi se referă la controlul spațiului aerian al țării și la modul în care armata poate acționa în timp de pace.
Luni, 19 mai, Ilie Bolojan a semnat mai multe documente oficiale, printre care:
Legea care permite desfășurarea de misiuni și operațiuni militare pe teritoriul României, chiar și în timp de pace.
Legea care stabilește cum este controlat spațiul aerian al României.
„Decret pentru promulgarea Legii privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român (PL-x 5/03.02.2025);
Decret pentru promulgarea Legii privind controlul utilizării spațiului aerian național (PL-x 6/03.02.2025)”, a informat Administrația Prezidențială.
Aceste legi au fost contestate de partidele AUR, SOS România și POT, care au spus că ele încalcă Constituția. Ei au dus legile la Curtea Constituțională, dar judecătorii au respins plângerile, spunând că legile sunt în regulă. Așa că președintele le-a putut semna și ele vor intra în vigoare, informează adevarul.ro.
Una dintre legi permite armatei române să doboare drone care intră neautorizat în spațiul aerian al țării. Până acum, nu exista o lege care să permită armatei să acționeze în astfel de cazuri, cum ar fi dronele rusești care ajungeau pe teritoriul nostru.
De câte ori a fost invadat spațiul aerian al României
Conform datelor MApN începând din data de 5 septembrie 2023, când au fost identificate primele fragmente de drone și până la mijlocul lunii ianuarie, pe teritoriul României au fost identificate 12 situații, din care 11 în județul Tulcea.
Potrivit celei de-a doua inițiative, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.
Desfășurarea acestor misiuni și operații militare se va realiza în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieții și integrității fizice a cetățenilor, prevede actul normativ.