Reacția presei internaționale după ce Nicușor Dan a devenit președinte: „Cea mai mare provocare a viitorului șef de stat va fi să stabilizeze economia României”

Updated on mai 19, 2025 Reacția presei internaționale după ce Nicușor Dan a devenit președinte: „Cea mai mare provocare a viitorului șef de stat va fi să stabilizeze economia României” 1

Presa internațională a relatat pe larg despre alegerile prezidențiale din România, în urma cărora Nicușor Dan a devenit noul președinte al țării, învângându-l pe candidatul de extremă dreaptă George Simion. Cea mai mare provocare a viitorului șef de stat va fi să stabilizeze economia României, în valoare de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică, conform Bloomberg, în timp ce The Wall Street Journal prognozează că victoria lui Dan în România previne probabil o creștere a haosului în țară, transmite economedia.ro.

Candidatul român de centru obține o victorie în fața loialistului de extremă dreapta al lui Trump, Bloomberg:

Cea mai mare provocare a viitorului șef de stat va fi să stabilizeze economia României, în valoare de 380 de miliarde de dolari, care a fost afectată de incertitudinea politică. Dan a declarat că va sprijini un guvern pro-european, astfel încât ar găsi mai ușor o majoritate în parlament.
Primarul și-a lăudat bilanțul în București, al cărui rating de credit este cu patru trepte peste cel al României în ansamblu. S&P Global Ratings a semnalat luna aceasta că România ar putea risca să își piardă ratingul de investiții dacă turbulențele politice îi subminează capacitatea de a reduce deficitul fiscal.

Centristul pro-UE câștigă președinția României într-o răsturnare de situație uimitoare, notează și Financial Times.
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, îl învinge pe liderul extremei drepte, George Simion, în al doilea tur de scrutin

De asemenea, The Wall Street Journal menționează că un candidat pro-european învinge un politician de extremă dreapta în România. Articolul publicat înainte de anunțarea rezultatelor oficiale nota că potențiala victorie a lui Nicușor Dan în alegerile de duminică în fața lui George Simion, care l-a lăudat pe președintele Trump și a promis să „facă România măreață din nou”, ar încheia luni de instabilitate politică în țară, care găzduiește două baze ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și un important sistem de apărare aeriană.

Victoria lui Dan în România previne probabil o creștere a haosului în țară, unde agenția de rating S&P a declarat că va reduce ratingul României la junk în fața unei instabilități politice mai mari. Una dintre cele mai sărace țări din Europa, România a înregistrat deficite bugetare mari în ultimii ani.

WSJ menționează că Dan a promis să echilibreze bugetele României, să reprime evaziunea fiscală și să aducă mai multă responsabilitate statului.
„Timp de mulți ani a existat o distanță între societate și politicieni. Oamenii nu cred că fac parte în vreun fel din procesul decizional”, a declarat el într-o conferință de presă din aprilie. Oamenii cred că guvernul „nu lucrează pentru societate, ci pentru ei înșiși”, a completat acesta.

Jurnaliștii BBC l-au descris pe Nicușor Dan drept „primarul liberal al României” și au ținut să menționeze că performanța taberei pro-europene a fost mai puternică în România decât în celelalte două state care au luat parte a „Super Duminica” electorală a Europei. Este vorba despre Polonia, unde primul tur al alegerilor prezidențiale rămâne o cursă strânsă, și Portugalia, unde ascensiunea bruscă a extremismului de dreapta a șocat întregul sistem politic.

Politico titrează foarte inspirat: ”Lacrimi pentru fraţii Tate şi satisfacţie pentru UE, după ce Dan îl învinge pe candidatul de dreapta în alegerile din România”, cu referire la mesajul lui Tristan Tate care a anunțat că va pleca din România, pentru că a câștigat ”băiatul rău”.

Între timp, alegerile din România au devenit subiectul zilei pentru cotidianul britanic The Guardian:

„Cu aproape 98% din voturi numărate, primarul independent de centru al Bucureștiului, Nicușor Dan, pare să aibă un avans de necontestat în alegerile prezidențiale din România, cu 54,28% din voturi, față de 45,65% obținute de rivalul său de extremă dreapta, George Simion”, au scris jurnaliștii The Guardian, dar au amintit că George Simion nu și-a admis încă înfrângerea.
În acest context, ziarul francez Le Figaro, în schimb, a pus accentul pe importanța României ca membru al Uniunii Europene și NATO și a amintit că alegerile „sunt privite cu atenție de comunitatea internațională.

Această cursă electorală nu a fost lipsită nici de controverse și acuzații de interferență în procesul electoral, au amintit jurnalișii de la Der Spiegel: În vreme ce guvernul României a anunțat că alegerile „arată indicii de ingerință rusească”, Pavel Durov, fondatorul aplicației de socializare Telegram, a acuzat guvernul indirect guvernul Franței că „ne-a cerut să reducem la tăcere vocile conservatoare din România” – o afirmație pe care Ministerul francez de Externe a respins-o categoric și a numit-o „tactică de diversiune în fața încercărilor reale de ingerință împotriva României.

Dată fiind importanța alegerilor, cotidianul Corriere della Sera, cel mai citit ziar din Italia, îl descrie pe Nicușor Dan drept „un centrist pro-European, matematician cu doctorat de la Sorbona și un trecut marcat de activismul împotriva corupției”.

Corriere notează:

”Primarul pro-european al Bucureştiului a realizat ceea ce mulţi analişti au numit un miracol: a răsturnat rezultatul primului tur, care îl dădea pe suveranistul George Simion în frunte, cu voturi duble. Şi nici măcar nu a fost o cursă strânsă, aşa cum se prevăzuse. La miezul nopţii, când mai erau de numărat 700.000 de voturi din diaspora, Dan avea deja un avans de 898.000 de voturi, de neatins, cu aproximativ 54% din voturi, cu 9 puncte în faţa lui Simion, un avantaj care urma să se reducă, dar nu prea mult”.

Advertisements
error: Content is protected !!