IKEA România, parte a celui mai mare retailer de mobilă la nivel global, a încheiat anul fiscal 2024 cu o cifră de afaceri de peste 1,4 miliarde lei (echivalentul a 274,2 milioane euro), din care 33% a fost generată de vânzările online.
În prezent, IKEA deține trei magazine fizice în România – două în București și unul în Timișoara – alături de un Studio de Planificare și Comandă în Constanța și cinci puncte de ridicare comenzi în Brașov, Iași, Cluj, Oradea și Sibiu.
Compania își propune să își continue extinderea pe plan local, vizând în mod special orașele Iași și Cluj. „România reprezintă o piață importantă pentru IKEA în regiunea Europei de Sud-Est și împreună cu echipele noastre lucrăm constant pentru a identifica cele mai potrivite locații pentru viitoarele puncte de întâlnire cu clienții. Ne vom continua extinderea prin dezvoltarea unor noi formate, pentru a rămâne accesibili, convenabili și sustenabili – atât în prezent, cât și pe termen lung. Suntem interesați de zonele Iași și Cluj”, a precizat Vincent Devloo, Area Retail Manager IKEA pentru Europa de Sud-Est, pentru Profit.ro.
În timp ce anticiparea persistă în rândul consumatorilor din Cluj-Napoca, nicio dată oficială nu a fost precizată cu privire la potențiala deschidere a unui magazin IKEA în oraș. Zvonurile despre stabilirea unei prezențe a gigantului suedez de mobilă în Cluj circulă de câțiva ani, totuși, evoluțiile concrete au rămas evazive. Speculațiile actuale sugerează că IKEA ar putea lua în considerare stabilirea unei locații în unul dintre cele două mari centre comerciale planificate în prezent pentru construcție în Cluj-Napoca. Cu toate acestea, compania nu a confirmat încă astfel de planuri, lăsând perspectiva unui magazin IKEA în oraș într-o stare de incertitudine continuă.
În plus, IKEA urmărește dezvoltarea prezenței sale omnichannel și explorează formate mai mici, pentru a fi mai aproape de clienți. „Explorăm constant opțiuni care să ne permită să rămânem aproape de nevoile clienților, iar introducerea unor formate mici de puncte de întâlnire cu clienții ne oferă mai multă flexibilitate și agilitate. De asemenea, urmărim îndeaproape evoluția pieței – totul cu scopul de a face investiții corecte și sustenabile. Atunci când deschidem un magazin, ne dorim ca acesta să aibă o viață lungă, de zeci de ani, ceea ce presupune, uneori, un proces de planificare mai îndelungat. Ne propunem însă să ne extindem în continuare rețeaua de puncte de întâlnire cu clienții din țară. Există un interes constant pentru deschiderea de noi formate IKEA”, a spus acesta.
Strategia globală IKEA vizează deschiderea de magazine în locații centrale din marile orașe, pentru a răspunde mai bine comportamentului în schimbare al consumatorilor. În România, fiecare magazin dispune de propriul depozit, iar centrul regional de distribuție de la Bolintin Deal (lângă București) deservește nu doar România, ci și alte țări din regiune, precum Serbia, Croația și Slovenia.
„La nivel global, IKEA adoptă o strategie optimă de aprovizionare, bazată pe parteneriate solide și de lungă durată cu furnizori locali din diverse piețe, inclusiv cu producători de mobilă din România. Această abordare este esențială pentru a pune în practică viziunea noastră: aceea de a crea o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni. În prezent, colaborăm cu peste 20 de furnizori din România, care produc articole IKEA îndrăgite și vândute în întreaga lume”, a mai afirmat Vincent Devloo.
În 2024, magazinele IKEA din România au fost vizitate de peste 6 milioane de persoane, înregistrând o creștere de aproape 16% față de anul precedent. Media lunară a retururilor se ridică la aproximativ 8.500 de produse, adică 1,5% din totalul vânzărilor lunare.