Un patron a stârnit revolta multor tineri pe rețelele sociale după ce le-a cerut, într-un clip devenit viral, să nu se mai rezume la a munci opt ore pe zi, pentru un salariu minim, și să își caute al doilea loc de muncă.
Mesajul viral al unui patron din România, care le-a transmis tinerilor ce lucrează opt ore pe zi pe salariul minim să își mai ia un al doilea job, să caute locuri de muncă unde se oferă bonuri de masă și să își dezvolte abilitățile, a stârnit reacții aprinse din partea multor tineri pe un grup dedicat Generației Z, de pe platforma on-line Reddit.
Autorul clipului publicat inițial pe TikTok, i-a răspuns unui localnic din Focșani care s-a plâns că are un salariu lunar de circa 2.400 de lei, în timp ce o sticlă de cola costă 12 lei, iar prețul unui litru de motorină a depășit șapte lei.
„O să deranjez, cu siguranță, multă lume cu acest răspuns. Dar vreau să te întreb un singur lucru: primești bonuri de masă? Că și alea sunt vreo 40 de lei pe zi. Iar dacă nu primești, cu siguranță nu ești angajat în locul potrivit. Și mai am o întrebare pentru tine și cei care sunt pe salariul minim pe economie: te oprește cineva să-ți dezvolți abilitățile și să câștigi mai mult? Te oprește cineva dacă nu știi să faci un lucru să îl înveți? Nu știi, n-ai nicio experiență, în niciun domeniu. Dar te oprește cineva să-ți iei o a doua tură? Ne uităm cu toții la filmele americane, când vorbesc despre a doua slujbă. Nu te limita la opt ore pe zi. Nu te limita la cinci zile pe săptămână”, i-a transmis acesta, potrivit adevarul.ro.
El l-a sfătuit pe tânărul care se plângea de salariul mic și de prețurile mari să muncească mai mult.
„Muncește și o să ai. Îți garantez eu că oamenii care au acum, au datorită unor ani întregi de muncă. Hai să ne uităm pe stradă și să vedem dacă mașinile reflectă salariile astea de 2.400 de lei. Sunteți câțiva, mă. Sunteți câțiva care nu știți să faceți nimic și vă plângeți că luați 2.400 de lei pe lună — și nici nu puneți bonurile în calcul”, a adăugat autorul clipului.
Mesajul său a stârnit revolta multor tineri de pe grupul dedicat Generației Z, a tinerilor născuți între aproximativ 1995 și 2010.
„Îți dai seama cât de stricată e treaba când ai nevoie de un al doilea job ca să poți mânca și trăi… E ușor să arăți cu degetul. Este rupt de lume. A auzit el de al doilea job în filme și a sărit direct pe TikTok, că de ce nu?”, i-a răspuns un internaut.
Copiază și el ce a auzit prin America, a fost de părere altul.
„Mâine-poimâine ne zice să trimitem copiii de 9 ani în minele de cărbune. Nu știu cât a muncit el, dar cu siguranță nu cât crede el că a muncit”, l-a ironizat acesta.
Unii susțin că bonurile în plus nu reprezintă o diferență semnificativă în salariu.
„O, da, altfel stăm cu bonuri de masă de 600-800 de lei. Cu 3.200 pe lună, chiar te poți întinde pe spate și visa că ești în Maldive”, a reacționat alt tânăr.
Alt salariat susține că primește bonuri valorice de circa 20 de lei pe zi, care mai sunt și impozitate.
„Mă aleg cu încă vreo 300 și ceva de lei pe lună. Ce mai faci cu 300 de lei extra? Nici pisica mea nu mănâncă suficient de banii ăia”, spune acesta.