Primarul Emil Boc a anunțat pe 22 aprilie că semnarea contractului de execuție pentru tronsonul 2 al mult-așteptatei centuri metropolitane a orașului este programată pentru luna mai. Contractul va fi atribuit asocierii formate din Dimex-2000 Company, liderul consorțiului, alături de Hydrostroy Ad din Bulgaria, Integral Inzenjering AD Laktasi din Muntenegru și alți 19 subcontractanți. Această asociere a fost singurul ofertant care a depus o propunere validă în cadrul licitației organizate de Primăria Cluj-Napoca.
„În urma publicării în Monitorul Oficial a aprobării indicatorilor tehnico-economici la tronsonul II al centurii metropolitane – care începe de la intrarea în Cluj, ocolește Făgetul, taie Calea Turzii, merge înspre Borhanci, intersecția cu Sopor și de la Selgros traversează direct până pe Bulevardul Muncii, sunt în total 42 de kilometri, 35 de kilometri de pistă de biciclete, încă vreo 35 de kilometri de bretele de legături, 20 de noduri rutiere, cinci tuneluri, o lucrare de peste 1,2 miliarde de euro – am intrat și cu acest proiect în linie dreaptă. În luna mai, vom semna contractul de execuție a centurii”, a anunțat primarul Emil Boc, citat de Actual de Cluj.
Investiția pentru proiectarea și execuția centurii metropolitane a fost majorată de la 8,6 miliarde de lei la 9,3 miliarde de lei, așa cum a propus Primăria Cluj. Noii indicatori tehnico-economici au fost aprobați de consiliul local în luna februarie 2025, fiind ultima etapă necesară încheierii licitației pentru tronsonul 2 al proiectului. Pentru acest tronson Primăria a primit la licitație o singură ofertă, de la compania Dimex, însă respectiva ofertă a fost cu peste 10% mai mare decât valoarea estimată la licitație (potrivit studiului de fezabilitate neactualizat).
Varianta ocolitoare are o lungime de 42,1 km, are drumuri de legătură de 32,3 de km, 20 de noduri rutiere, bretele și noduri rutiere de 26,6 de km, 5 tuneluri și 35 de km de piste de biciclete. Proiectul a fost fazat. Pentru faza I se vor excuta peste 20 de kilometri, plus câteva drumuri de legătură.
Dimex 2000 Company lucrează deja la modernizarea rețelele de apă din Cluj-Napoca cu Compania de Apă Someș dar și la drumul expres de la Tureni. În cazul drumului expres a avut întârzieri de mai bine de jumate de an pentru livrarea contractului.
Dimex 2000 Company este localizată în Bistrița-Năsăud, fondată în satul Rebrișoara și este o companie specializată în construcția si întreținerea de drumuri și poduri, construcții civile și instalații, producerea betoanelor industriale și rutiere, producerea mixturilor asfaltice, închirierea utilajelor de construcții și comercializarea materialelor de construcții. Are o cifră de afaceri de peste 200 de milioane de lei anual, fiind în top 10 constructori români. Este controlată de familia Scurtu (Ioan și Lucreșia Scurtu și cei patru copii – Nuțu, Daniel, Macedon și Neluța).