Updated on aprilie 22, 2025
Câștigătoare a categoriei „Sate de Poveste” 2025, la Gala Destinația Anului, localitatea Rimetea își așteaptă turiștii, transmite Radio Târgu Mureș, citat de Rador.
Pentru a marca deschiderea sezonului, Asociația de Management al Destinației Turistice Rimetea va prezenta publicului oferta integrată a zonei, în cadrul unui eveniment special sâmbătă, 26 aprilie, între orele 10 și 18, în Piața Centrală din Rimetea. Organizatorii au pregătit un program diversificat. Turiștii vor putea rezerva cazări și vor putea achiziționa produse locale.
Vor avea loc demonstrații Salvamont, activități sportive, ateliere de pictură pe lemn, degustări de produse locale, tururi ale satului și o vânătoare de comori, informează g4media.ro.
Rimetea, desemnată „Destinația anului 2025”, la categoria „Sate de poveste”
Comuna Rimetea, din județul Alba, a fost desemnată „Destinația anului 2025”, la categoria „Sate de poveste”. Clasamentul final al categoriei „Sate de poveste” a fost următorul: *locul I – Rimetea (județul Alba); locul II – Mila 23 (județul Tulcea); Locul III – Breb (județul Maramureș) și Biertan (județul Sibiu).
„Acest premiu este meritul localnicilor din Rimetea, dar și al turiștilor care vizitează localitatea noastră, musafiri, cum ne place nouă să le spunem. Vă așteptăm pe toți în 26 aprilie la evenimentul de deschidere a sezonului turistic la Rimetea!”, a afirmat în momentul premierii reprezentanta comunității din Rimetea.
Locul unde se află satul în care soarele ”răsare” de două ori
Rimetea este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Transilvania și locul unde soarele ”răsare” de două ori. Situat la jumătatea distanței dintre Cluj și Alba-Iulia, la poalele Munților Apuseni, Rimetea este singurul sat din România distins cu premiul Europa Noastră al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural. Premiul a venit după ce au fost restaurate 138 de case tradiționale secuiești. Majoritatea caselor sunt restaurate impecabil și păstrează cu sfințenie stilul arhitectural inițial, toate fiind zugrăvite în alb.
Se spune că aici soarele răsare de două ori pe zi datorită crestelor munților Trascău. Ele se înalță atât de mult, încât soarele răsare după prima creastă și dispare în spatele celei de-a doua, urmând apoi să răsară din nou, efect care a generat acest fenomen de ”dublu răsărit”.
Abia când soarele depășește Piatra Secuiului se poate spune că în Rimetea a avut loc un răsărit complet. Fenomenul are loc numai în lunile de vară – sfârșitul lui iunie și în toată luna iulie.
”La noi, aici, se zice că este comuna în care soarele răsare de două ori. Prima dată soarele răsare de acolo, apoi în spatele muntelui, apoi răsare iar. Locuiesc de peste 60 de ani aici, dar nu mă mai satur să privesc muntele. În fiecare zi e altfel. Uneori, e altfel de mai multe ori pe zi”, spune un locuitor din Rimetea