Papa Francisc a murit la 88 de ani, anunță Vaticanul: „La ora 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui”

Updated on aprilie 21, 2025 Papa Francisc a murit la 88 de ani, anunță Vaticanul: „La ora 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui” 1

Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani. Cardinalul Kevin Ferrell, camerlengul Vaticanului, a anunțat moartea Papei Francisc luni dimineață, transmite Associeted Press.

„La ora 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale”, a declarat Ferrell în anunț.
„Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special pentru cei mai săraci și marginalizați.

„Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său ca adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii infinite și milostive a lui Dumnezeu, Unul și Triunic.”

Decesul său a avut loc după ce suvernaul pontif a fost internat Spitalul Gemelli din Roma, acolo unde fusese adus pentru a primi tratament pentru o infecție polimicrobiană a tractului respirator.

Infecția de care a suferit Papa Francisc a necesitat o spitalizare de lungă durată. Deși purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a menționat că pontiful era „bine dispus” și nu a oferit detalii despre natura exactă a infecției, starea sa s-a înrăutățit.

Cine a fost Papa Francisc
Papa Francisc s-a născut la 17 decembrie 1936, în Buenos Aires, Argentina. El este cel care rămâne în amintirea oamenilor pentru că a inaugurat o nouă eră de conducere în Biserica Romano-Catolică, atunci când a fost ales papă în 2013.

Fiind primul papă din emisfera vestică, primul din America de Sud și primul din ordinul iezuiților, Francisc a adus multe reforme bisericii.

Printre realizările sale semnificative se numără enciclica papală Laudato si’ („Lăudat să fii”; 2015), care a abordat criza climatică și a susținut administrarea mediului; eforturile sale de a promova unitatea între catolici, necatolici și necreștini; și scuzele sale istorice față de supraviețuitorii abuzurilor sexuale ale clerului.

Bergoglio a fost fiul unor imigranți italieni în Argentina. După ce a studiat în liceu pentru a deveni tehnician chimist, a lucrat pentru scurt timp în industria de procesare a alimentelor, dar s-a simțit chemat de biserică. Când avea aproximativ 21 de ani a suferit o criză severă de pneumonie care a dus la îndepărtarea unei părți din plămânul drept. A intrat în noviciatul iezuit în 1958 și apoi s-a îndreptat spre mediul academic, studiind științe umaniste în Santiago, Chile. A obținut o licență în filosofie în provincia Buenos Aires. După absolvire a predat literatură și psihologie în liceu, obținând și o diplomă în teologie.

A fost hirotonit preot în 1969, a depus voturile finale în ordinul iezuit în 1973 și, ulterior, a fost superior (șef) al provinciei iezuite din Argentina (1973-79).

În februarie 2013, Papa Benedict al XVI-lea a demisionat, invocând vârsta înaintată și probleme de sănătate. Un conclav a fost convocat la începutul lunii martie, alimentând speranțele că înlocuitorul lui Benedict ar putea fi ales și instalat înainte de iminenta sărbătoare de Paște.

Bergoglio a fost ales la al cincilea tur de scrutin și a ales numele Francisc, în onoarea Sfântului Francisc de Assisi (1181/82-1226), care a trăit o viață de slujire umilă a săracilor, și amintind, de asemenea, de Sfântul Francisc Xavier (1506-52), membru fondator al iezuiților.

Deși a fost primul Papă Francisc și a fost denumit pe scară largă „Francisc I”, el a refuzat să folosească numeralul roman I pentru a indica faptul că a fost primul care și-a folosit numele papal. În mod tradițional, numeralul I nu este adăugat la numele unui papă decât după ce a fost ales un al doilea papă cu același nume. Ioan Paul I [1978] a fost primul papă care a folosit numeralul în timpul domniei sale.

Advertisements
error: Content is protected !!