Banca Transilvania, cea mai profitabilă bancă din România. Profitul imens realizat în 2024

Updated on aprilie 9, 2025 Banca Transilvania, cea mai profitabilă bancă din România. Profitul imens realizat în 2024 1

Banca Transilvania se află pe primul loc în topul celor mai profitabile bănci pe anul 2024. Banca Transilvania a avut un profit de 3,5 miliarde de lei, iar BCR 2,76 de miliarde de lei, ele fiind ocupantele primelor trepte ale podiumului.

Pe locul trei din punct de vedere al profitului net obținut în 2024 este Raiffeisen Bank, o surpriză față de celelalte clasamente din anii trecuți, cu 1,67 de miliarde de lei. Pe locul patru în topul celor mai mari profituri, găsim UniCredit Bank, cu 1,63 de miliarde de lei profit net, scrie economica.net.

Surprinzător, pe locurile cinci și șase din punct de vedere al câștigurilor obținute găsim ING Bank, cu circa 1,53 de miliarde de lei (oficial banca nu a vrut să declare decât profitul brut) și BRD cu 1,47 de miliarde de lei profit net. CEC Bank se află pe locul șapte în sistem, cu un profit de 687 de milioane de lei net.

Top șapte bănci cu cele mai mari active
Dacă este să ne uităm pe valoarea activelor și stocul acestora, lucrurile se schimbă. Banca Transilvania rămâne prima, cu 184,3 miliarde de lei valoare active nete. Pe locul doi se situează BCR cu 120,8 miliarde de lei valoarea totală a activelor nete.

Și aici încep să apară surprizele. Pe locul trei din punct de vedere al activelor nete regăsim UniCredit Bank, cu 103,5 miliarde de lei, valoare datorată probabil fuziunii cu Alpha Bank. CEC Bank cade pe locul patru din punct de vedere al activelor băncii, cu o valoare de 99,25 de miliarde de lei a acestora. Banca rămâne în top cinci, deziderat anunțat de Bogdan Neacșu când a preluat șefia CEC Bank.

În continuare, pe locul cinci din punct de vedere al activelor (până nu de mult banca numărul doi potrivit acestui criteriu) se situează BRD Societe Generale cu active nete de 85,9 miliarde de lei.

Urmează Raiffeisen Bank cu 82 de miliarde de lei total active nete și ING Bank, care ajunge cu această ocazie pe locul șapte în topul băncilor din România din punct de vedere al activelor. Clasamentul se bazează exclusiv pe datele financiare prezentate de fiecare bancă în parte pentru 2024.

Banca Transilvania fost înființată în anul 1993, la Cluj-Napoca, de un grup de oameni de afaceri locali, cu 79% capital românesc și 21% străin.

Istorie
1993: Banca a fost înființată în Cluj-Napoca, de 46 de antreprenori cu un capital de 2 milioane de dolari.
1994: BT își începe activitatea odată cu deschiderea sucursalei Cluj, cu o echipă de 13 persoane.
1997, Banca Transilvania devine prima bancă listată la Bursa de Valori București.
1999 Prima colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru susținerea IMM-urilor locale.

2003 BERD intră în acționariatul Băncii și devine acționariat semnificativ (15%). Banca a inițiat un amplu program de rebranding. A fost înființat Grupul Financiar Banca Transilvania.
2008 Banca Transilvania se consolidează ca grup financiar (Grupul Financiar Banca Transilvania); are loc prima reinventare a BT și extinderea la nivel național, de la 40 la 500 de agenții.
decembrie 2009 Bank of Cyprus a achiziționat un pachet de 9,7% din titlurile băncii prin mai multe tranzacții realizate pe Bursa de Valori București, în valoare totală de 58 milioane de Euro.
2012 A doua reinventare a BT; Banca își adaptează modelul de business la criza financiară internațională.

2015-2016 Banca Transilvania cumpără și integrează Volksbank România. BT devine a doua bancă din România (în funcție de active).
2016 A treia reinventare a BT: achiziția și integrarea Volksbank România.
2017-2018 Are loc achiziția și integrarea Bancpost si devine cea mai mare bancă din România.
2019: Grupul Banca Transilvania a achiziționat Certinvest Pensii și se extinde în domeniul pensiilor private.
2020: A patra reinventare BT: adaptarea modelului de business la provocările aduse de contextul COVID-19.

2021: BT achiziționează și integrează în Grupul Banca Transilvania Idea::Bank. Idea::Leasing și Idea::Broker de Asigurare. Idea::Bank a devenit Salt Bank, prima banca digitala romaneasca.
2022: Banca cumpără Țiriac Leasing.
2023: BT a ajuns la 4 milioane de clienți. 1 din 5 români are cont la Banca Transilvania. Valoarea brandului Banca Transilvania trece de 500 de milioane USD.
2024: Banca Transilvania a semnat cu OTP Group acordul pentru achiziția OTP Bank România, OTP Leasing România și OTP Asset Management.la un preț de 347,5 mil. euro.

Advertisements
error: Content is protected !!