„500 de euro chirie, 800 salariul” – De ce Clujul devine orașul în care tinerii nu pot trăi fără ajutor de la părinți

Updated on aprilie 9, 2025 „500 de euro chirie, 800 salariul” – De ce Clujul devine orașul în care tinerii nu pot trăi fără ajutor de la părinți 1

Salariile de început pentru tinerii profesioniști din Cluj-Napoca se situează în jurul a 800 de euro, variind în funcție de sectorul de activitate, însă costul ridicat al vieții, în special chiriile, îi plasează pe mulți într-o situație financiară precară, a avertizat milionarul clujean Dorin Bob, constructorul ansamblului Wings.

În cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB 2025, Bob a subliniat că un tânăr absolvent de facultate poate ajunge să aloce 50% din veniturile sale pentru chirie, care se ridică în medie la 400-500 de euro. Adăugând cheltuielile pentru viața socială (20-30%) și întreținere (5-10%), mulți tineri trăiesc de pe o zi pe alta în ciuda faptului că locuiesc în Cluj-Napoca, un oraș pe care îl consideră atractiv.

Această presiune financiară duce adesea la dependența de sprijinul financiar al părinților și bunicilor, o situație care poate persista până la vârste înaintate, de 30-35 de ani. Bob a calificat drept „nenormal” faptul că tinerii ajung la această vârstă fără a se putea întreține singuri în Cluj-Napoca fără ajutor extern.

„Un tânăr cu un salariu de entry level în Cluj are în jur de 800 de euro, depinde de domeniul de activitate. Chiriile sunt 500, hai să zicem 400. Deci ajunge acel tânăr care a terminat facultatea după vreo patru ani să-și dea 50% din salariu pe chirie. Dar el este tânăr, el consumă, el vrea să se întâlnească în oraș cu cineva, și mai are încă o componentă de 20-30% pentru viața lui socială, plus încă un 5-10% întreținerea. El trăiește de pe-o zi pe alta, dar trăiește în Cluj. Trăiește în Cluj și e fericit.

Nu se ajunge cu banii și îi sună pe părinți. Și părinții încep să-i dea bani. Părinții și bunicii, familia, până când? 25 de ani, 28 de ani? 30-35? Ajunge omul la 35 de ani să nu se poată descurca în Cluj-Napoca fără banii bunicilor. Asta nu este o chestiune normală. Și sincer, pot să-i înțeleg și pe investitorii care cumpără apartamente cu 3000 de euro mp că și ei au anumite expectanțe la nivelul chiriilor. Este vorba de randament. Suntem într-o spirală foarte periculoasă pentru că pe principiul acesta tinerii au venit, au intrat cu speranță. Stau, se chinuie, 5 ani, 10 ani, și după aia pleacă. Și pleacă multă lume din Cluj. Noi tot ne comparăm și zicem vai, și noi în Cluj stăm ca și pe media europeană”, a declarat milionarul clujean Dorin Bob, constructorul ansamblului Wings, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB 2025, potrivit clujenii.ro.

Fondatorul Studium Green a explicat și de ce este absurd să comparăm Clujul cu orașe ca Viena și transmite un avertisment:

„Și vedem tot felul de statistici că în Cluj chiria reprezintă 42% din salariul mediu. Și zicem, ce te miri că așa? Că în Viena e 56%, în celelalte capitale este 58%, Clujul stă bine, nu e chiar așa de scump. Două elemente sunt false. Unu, ne raportăm la salariul mediu, ceea ce nu este normal pentru că tinerii sunt departe de salariul mediu și acel 40% e de fapt 60%. Și al doilea lucru fals și absolut indus artificial este faptul că un cetățean din Austria care câștigă 3000 de euro, dar plătește 1500 chirie, cu cei 1500 de euro care îi rămân poate să trăiască decent. Cu cei 400 de euro care îi rămân, tânărul clujean nu are cum să trăiască decent. Așa ajungem ca foarte mulți tineri, și mă refer foarte mult la tineri, de ce? Pentru că în România scade dramatic, știm provizoriu că în 2060 vom fi în jur de 14 milioane. Deci într-o populație în scădere, singura ta măsură de contracarare este să aduci tinerii în oraș.

Să-i ții pe tineri în oraș, să faci un alumni al Clujului și să aduci pe cei din diasporă înapoi în oraș. Sau să pregătim niște cartiere foarte bine organizate pentru srilankezi, pakistanezi, indieni și alte nații care o să urmeze să umple acest gol de populație. Niciun teren dacă este propice nu rămâne gol. Deci până la urmă Clujul va fi un oraș cosmopolit cu foarte mulți imigranți și cu tineri cu bani veniți de la bunici. Mie mi nu mi se pare normal”.

Preţul mediu pe mp util a crescut cu 15% la nivel naţional în martie 2025 faţă de martie 2024. În Cluj a ajuns la peste 3.100 de euro/mp
Preţurile apartamentelor au continuat să crească la nivel naţional în ultimele 12 luni, în contextul în care cererea s-a menţinut, iar oferta a scăzut, a explicat Andreea Popa, Senior Consultant Imobiliare.ro Market 360, prezentă la evenimentul ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2025.

„Anul trecut la nivel naţional am avut o creştere a preţului mediu pe mp util de 13%. Avem un raport pe martie 2025 care arată o creştere de 15% a preţului la nivel naţional comparative cu martie 2024. Creşterea de preţ a accelerat.

Vedem în Bucureşti un preţ mediu de aproape 2.000 de euro/mp în martie 2025, în creştere cu 18% faţă de martie 2024. În Cluj un preţ de peste 3.100 de euro, plus 17%, Braşov cu peste 2.100 de euro, plus 17%, Constanţa cu peste 1.830 de euro, plus 12%, Iaşi cu peste 1.810 euro, plus 15% şi Timişoara cu 1.750 de euro, plus 11%.”

Advertisements
error: Content is protected !!