Updated on septembrie 30, 2014
După aproape 100 de ani de la înfiinţare, Opera Naţională din Cluj-Napoca a primit dreptul de a-şi trece numele alături de Teatrul Naţional, pe clădirea în care cele două instituţii îşi desfăşoară activitatea.
Înfiinţată în septembrie 1919, Opera Naţională din Cluj-Napoca a câştigat, după aproape 100 de ani, dreptul de a-şi trece denumirea lângă cea a Teatrului Naţional din Piaţa Ştefan Cel Mare.
Decizia a fost anunţată de către ministrul Culturii, Kelemen Hunor, iar evenimentul va fi sărbătorit printr-un spectacol caritabil, în 5 octombrie, al cărei beneficiar va fi Centrul de Îngrijiri Paleative ‘Sfântul Nectarie’, care funcționează sub coordonarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Potrivit agerpres.ro, colectivul de artiști al Operei Naționale Cluj-Napoca va susține în cadrul Galei de binefacere un repertoriu universal de arii, uverturi, duete și coruri celebre. Evenimentul se va încheia cu dezvelirea oficială a frontispiciului și cu un foc de artificii.
„În sfârșit se împlinește un deziderat al nostru, o reparație care trebuia să se întâmple după 100 de ani de existență. După o luptă de un an de zile am reușit să obținem toate aprobările și vom modifica inscripția de pe frontispiciu. Mi se pare pentru noi un gest important. Tot acest proiect a fost conceput de arhitecți avizați, de cei de la Comisia de patrimoniu. În urma faptului că ne-am luptat ca și Sisif cu bolovanul, avem acest rezultat”, a declarat directorul operei clujene, Marius Budoiu. (sursa: citynews.ro)
Biletele de acces la evenimentul programat duminică costă între 15 şi 60 de lei, iar lucrarea de inscripţionare a numelui Operei Naţionale va fi făcută din sume donate de comunitate, precum și din onorariile angajaților.