(Video) Ilie Bolojan a fost huiduit de angajaţii Senatului după ce a anunţat că va da afară 178 de persoane. Ce i-au strigat bugetarii nervoși

Updated on ianuarie 22, 2025  

(Video) Ilie Bolojan a fost huiduit de angajaţii Senatului după ce a anunţat că va da afară 178 de persoane. Ce i-au strigat bugetarii nervoși 1

Ilie Bolojan vrea o reducere de personal, de la 796 de oameni, la 618, ceea ce înseamnă că 178 de angajaţi îşi vor pierde posturile. Decizia a creat, aşa cum de aşteptat, nemulţumiri uriaşe printre angajaţi care l-au huiduit pe Bolojan pe holurile Senatului.

Aproximativ 80-100 de angajați ai Senatului au protestat miercuri în timpul conferinței susținute de Ilie Bolojan, nemulțumiți de propunerea acestuia de a reduce din posturi. Protestatarii au declarat că nu sunt de acord cu măsurile propuse și intenționează să dea în judecată Senatul, anunțând că vor apela la instanță pentru a-și apăra drepturile. Ilie Bolojan, președintele Senatului, a oferit miercuri explicații legate de procesul de reorganizare a personalului instituției, negând afirmațiile conform cărora angajații afectați vor fi demiși.

„Colegii care vor pleca nu vor fi demiși de nimeni. În toate cazurile în care numărul de posturi de execuție va fi mai mic decât cel actual, conform legii, se vor organiza concursuri. Acestea nu vor fi organizate de președintele Senatului sau de membrii Biroului Permanent, ci de echipe desemnate de conducerea funcționarilor publici din instituție”, a declarat Bolojan.

În timpul protestului, o angajată a Senatului a spus că publicul ar trebui să renunțe la ideea că ei, funcționarii Senatului, „trăiesc ca nababii”. O altă angajată a explicat că salariul ei depășește 6.000 de lei deoarece ocupă o funcție de conducere, ceea ce implică responsabilități suplimentare. Ea a menționat că venitul reflectă poziția sa, nu un privilegiu nejustificat.

Angajații Senatului i-au strigat Lui Bolojan în timpul protestului: „Aici nu e Primăria Oradea!”, făcând aluzie la perioada în care a fost primar al Oradei. Bolojan susţine că multe dintre problemele Senatului sunt cauzate de lipsa de implicare a unor angajați: „Sunt oameni care nici măcar nu vin la muncă, nu sunt prezenți la birou.„Abia ați venit, nu știți problemele reale. Vă readucem aminte că președinția Senatului, ca toate funcțiile acestea sunt efemere”, i-a spus o angajată lui Ilie Bolojan.

„Reducerile sunt comode? Nu! Dar respectul faţă de cetăţeni trebuie probat prin fapte. În mod evident, e anormal să angajezi fără concurs oameni pe durată nedeterminată. Ei trebuie să probeze că-şi merită locul prin concurs şi prin profesionalism.

Eu respect pe toată lumea, dar nu merge cu mine o asemenea atitudine. Am constatat de asemenea că prezența fizică lasă de dorit. Trebuie să avem un personal corect dimensionat și profesionist pentru a nu risipi banul public. Iar Senatul să fie un exemplu, pentru că nu putem cere altora să nu risipească banul public dacă noi nu facem asta”, a declarat Ilie Bolojan.

Bolojan vrea să taie din cheltuieli şi în alt mod. Vrea să reducă flota de maşini a Senatului şi astfel să reducă cheltuielile cu mentenanţa şi cu combustibilul. „A doua măsură e să reducem cheltuielile de funcționare. Aveam o flotă foarte mare de mașini. Memorandumul prevede reducerea flotei și a cotei de combustibil cu 20%”, a declarat Ilie Bolojan.

Una dintre angajate a spus presei că nu este corectă reorganizarea organigramei, de aceea au decis să „protesteze spontan”: „Dacă există oameni care au fost angajați fără concurs, să își asume și aceia să dea concurs. Nu e cazul majorității dintre noi”, scrie Hotnews.

Ilie Bolojan dă exemple de beneficii aberante la instituții de stat ”scăpate de sub control”: 15 salarii compensatorii la Romsilva cadou la pensionare / Primă de Ziua ASF. Președintele Senatului anunță controale la toate instituțiile din subordinea Parlamentului

Ilie Bolojan, președintele Senatului, a dat miercuri exemple de beneficii aberante la unele instituții de stat care duc la risipa banului public. Unul dintre exemple e acordarea fiecărui salariat Romsilva care iese la pensie o sumă echivalentă cu 15 salarii, scrie G4Media.

Al doilea exemplu este o primă acordată angajaților Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) chiar de Ziua ASF.

Bolojan a anunțat că va începe un control detaliat la zecile de instituțiile aflate în subordinea Parlamentului.

El a indicat și faptul că în boardul de conducere al ASF sunt prea mulți membri neexecutivi. ”Nu cred că la ASF trebuie să fie atâția oameni neexecutivi în board și atâtea prime, nu cred că se prăbușește instituția”, a spus el într-o conferință de presă.

Advertisements
error: Content is protected !!