Un ieșean care își dorește să se mute în Cluj-Napoca a cerut sfaturi clujenilor cu privire la aspecte precum costul vieții, infrastructura, accesul la servicii medicale și posibilitățile de angajare.
„Salutări, dragi clujeni! Momentan locuiesc în Iași și m-am săturat de viața de la bloc și de la oraș. Plănuiesc să mă mut la casă și, dacă tot e să fac o mutare, aș încerca și un alt oraș.
Clujul este orașul meu de suflet. În „tinerețe” veneam des în delegații la Cluj și mi-am făcut multe amintiri plăcute aici. Chiar dacă am schimbat jobul de atunci, încă mai vizitez Clujul anual și mereu rămân plăcut surprins.
Aș dori să fac puțin research pe tema caselor din zonele limitrofe ale Clujului și m-ar ajuta câteva idei sau puncte de pornire. Ce zone bune de case știți prin apropierea Clujului? M-ar interesa distanța față de Cluj, timpul petrecut în trafic, infrastructura și utilitățile din zonă. Evident și prețul. Știu că prețul imobiliarelor a luat-o razna, mai ales în Cluj. Nu mi-aș permite ceva în buricul târgului. Mulțumesc anticipat!”, a întrebat ieșeanul.
Postarea a stârnit o dezbatere aprinsă despre costul ridicat al vieții și aglomerația din jurul Clujului.
„Mie nu mi se pare wow, din contră, parcă o ia în jos: prețurile cresc, e foarte aglomerat, destul de poluat, oportunitățile de angajare nu sunt așa multe, autoritățile nu par să țină pasul.
Anyways, aș evita localitățile situate pe axa est-vest și m-aș orienta spre localitățile de la nord – Popești, Chinteni, Corușu, în funcție de buget.
În partea de sud, nu știu ce să zic. În ultimii ani au fost probleme cu mirosuri (oamenii ziceau că vine de la groapa de gunoi, autoritățile că nu).”, a comentat un internaut.
„E foarte aglomerat în oraș în general, la orele de vârf (dimineața și când iese lumea de la lucru), nici nu mai vorbesc…
Dar dacă tot dorești să faci această schimbare, ți-aș recomanda să te orientezi după zone care nu sunt/nu trec prin Florești. Acolo e rău tot timpul cu traficul. Am stat pe Calea Turzii, aproape de ieșirea din Cluj. Acolo mi s-a părut cel mai ok cu aglomerația… Succes la găsit chirii!”, a scris o altă persoană.
„Casele din comunele de lângă oraș încep de pe la 200k pentru nefinisate sau, în cel mai bun caz, semifinisate. Traficul, din păcate, e cel mai slab.. punct. Nu e centură, iar drumurile de acces sunt bară la bară la ora de vârf. Asta îți ia, în general, undeva la 2-3h/zi pentru navetă, dacă ai de lucru în oraș. Dacă plouă, se triplează numărul mașinilor din oraș.
Există linii metropolitane de bus, dar și ele depind de ce fonduri le alocă primăriile. De obicei, sunt foarte limitate.
Mai există problema parcărilor, sau mai degrabă lipsa lor, care e mereu un punct sensibil pentru șoferii de pe aici. Mai e și problema calității de construcție a caselor noi, pentru că, noh, România.
Pe teritoriul orașului, e zona Voroneț, despre care am auzit vorbe de bine de la acei câțiva oameni pe care îi știu că locuiesc acolo. La început, prețurile erau decente. Acum, nu știu care mai sunt valorile. Zona e puțin dubioasă, că e în zona industrială, dar e sus pe deal și de vreun an au și autobuz. Lângă e și ceva parc.
Eu ți-aș recomanda să faci un research extensiv, în sensul de a te muta aici în chirie vreun an și apoi să vezi exact cum e și cum ți se mulează pe nevoi.”, susține clujeanul.