Cluj Napoca va avea cel mai mare parc de biodiversitate din România, pe 54 de hectare. Investiție de 150 de milioane de euro în „noul plămân al Clujului”

Updated on ianuarie 15, 2025 Cluj Napoca va avea cel mai mare parc de biodiversitate din România, pe 54 de hectare. Investiție de 150 de milioane de euro în „noul plămân al Clujului” 1

Cluj-Napoca își construiește o oază verde: Parcul Est, cel mai mare parc de biodiversitate din România, se va întinde pe 54 de hectare. O adevărată pădure urbană, cu zone umede, pajiști și alei ecologice, va oferi un habitat perfect pentru o multitudine de specii.

Locuitorii vor putea beneficia de spații de recreere, piste de biciclete, trasee de plimbare și zone de relaxare. Proiectul prevede, de asemenea, crearea unor facilități educaționale și culturale, precum grădini tematice și centre de informare despre biodiversitate, care vor încuraja conștientizarea importanței protejării mediului.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea a anunțat statusul exproprierilor: „Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin RADP, deține acolo o suprafață de teren, din cele 54 de hectare, cred că avem undeva la vreo 14 hectare de teren, care este în acest moment în administrarea de pe RADPului, și diferența de teren trebuie să fie expropriată. Noi am demarat deja exproprierile. Expropriere le-am împărțit în două etape, pentru că discutăm de sume foarte mari de bani care trebuie să le plătim pe această componentă de expropriere, darămite și pentru partea de construcție a acestui parc. În prima etapă vom avea aproximativ jumătate din acest parc în care să-l putem utiliza. Exproprierile se vor finaliza, să pun așa și cu încasarea banilor, în acest an, pentru că noi, în momentul în care am declanșat procedura de expropriere, a trebuit să punem bani într-un cont deschis la CEC pe numele beneficiarilor. Trebuie să se închide toate procedurile de expropriere cu extrasele de carte funciară, cu tot ceea ce înseamnă fiecare bucățică, fiecare parcelă și oamenii cred că la începutul acestui an, în primul trimestru, s-ar putea să și primească efectiv banii pe care îi merită.

Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est este de 743.437.082,11 lei, inclusiv TVA (149 mil. euro). Durata estimată de execuție a lucrărilor este de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni). În vara anului trecut, primăria Cluj-Napoca a obținut o finanțare europeană de 10 milioane de euro pentru acest parc. Acum, conform noilor modificări, suma totală este de 673.763.020 lei, din care 163.440.004 lei bani din creditul bancar.

Cluj Napoca va avea cel mai mare parc de biodiversitate din România, pe 54 de hectare. Investiție de 150 de milioane de euro în „noul plămân al Clujului” 2

Pe lângă aceeași bani am reușit să obținem și suma de 10 milioane de euro din fonduri europene, pentru o prima parte a acestui parc, urmând ca diferențele să le punem ori din bugetul Consiliului Local, adică din banii clujenilor, fie accesăm și alte axe care urmează să fie deschise în această zonă și pe această componentă” a mai anunțat Dan Tarcea, citat de apuseni.info.

Parcul Est se va întinde pe o suprafață de aproximativ 54 de hectare, transformând zona în cel mai mare parc urban din Cluj-Napoca și un exemplu pentru alte orașe din țară, inclusiv București, în domeniu creșterii suprafeței de spațiu verde. Amplasat în zona fostelor lacuri din cartierul Gheorgheni, parcul va integra peisajul natural existent, protejând speciile de plante și animale care trăiesc aici.

Cluj Napoca va avea cel mai mare parc de biodiversitate din România, pe 54 de hectare. Investiție de 150 de milioane de euro în „noul plămân al Clujului” 3

„Vor fi și terenuri pentru de joacă, vor fi și terenuri pentru sport, mai ales în prima parte, pentru că una din intrările la acest parc va fi pe lângă Baza Sportivă din Gheorgheni și practic acolo vom amenaja și câteva terenuri pentru sport, adică cei care vor să fac un sport, și să nu aglomerăm Baza Sportivă din Giurgeni pentru că este o bază foarte, foarte solicitată, peste 100 de mii de oameni își facă rezervare în fiecare an în Baza Sportivă din Gheorghieni. De aceea, cred că trebuie să existe și spații de altă natură, în care cei care vor să mai practice sportul, să-l poată practica”, a mai spus viceprimarul.

Advertisements
error: Content is protected !!