România are o populație în scădere, dar există comune care egalează ca număr de locuitori unele capitale de județ, explică Robert Santa, expert în politici publice și coordonatorul activității de cercetare al think-tankului Rethink România
„Numărul de nașteri din Florești, suburbia Clujului, care avea doar 6.000 de locuitori în 1992 a fost egal anul trecut cu numărul nașterilor din Brăila, care avea 234.000 de locuitori în 1992. Dacă acest trend continuă, peste câțiva ani cele două localități vor intra în convergență deplină, deși în 1992 Brăila era de 39 de ori mai mare.
Aceste diferențe sunt dramatice din multe puncte de vedere, dar mai ales din cauză că vedem cum populația este concentrată în alte locuri decât este concentrate infrastructura”, spune Robert Santa, citat de hotnews.ro.
Avem școli care se închid pe de o parte, simultan cu școli unde se învață în trei schimburi, mai ales la marginea marilor orașe, spune Santa.
Florești, Popești Leordeni, Chiajna, Bragadiru, Miroslava, Giroc, Dumbrăvița sau Șelimbăr sunt toate localități care au în creștere demografică ridicată. Din nefericire, nu au și serviciile pe care de care are nevoie populația lor și practic infrastructura de servicii publice nu mai este bine plasată pentru a servi nevoile populației.
România trebuie să raționalizeze o bună parte a rețelei de școli sau de clinici de sănătate și, în același timp, trebuie să investească în oportunități noi în mediul suburban, spune Santa, dând exemplul localității Florești, care este pe punctul de a converge cu Brăila ca număr de locuitori.
„Dar Brăila are un ecosistem complet de colegii naționale licee teoretice licee tehnologice, școli generale șamd. Florești până recent avea o singură școală generală.
Raționalizarea rețelei de servicii publice pentru a o adapta la schimbările demografice este foarte dificil de făcut, pentru că există mereu o opoziție față de a închide anumite forme de infrastructură sau de a le muta și este de înțeles.
De asemenea, valoarea anumitor investiții scade pe măsură ce readaptăm populația. Să imaginăm că vom construi un drum de 5km pentru a deservi o comunitate de 2000 de oameni. Sau, construim același drum de 5km pentru o comunitate de 1000 de oameni. Costurile de construcție, dacă sunt standele tehnice similare, sunt identice, reparațiile au costuri similare. Un singur lucru diferă.
Probabil în comunitate mai populată ai mai mult uz al infrastructurii respective, dar în rest majoritate a costurilor nu sunt neapărat diferite. În același timp numărul de beneficiari în comunitatea mai puțin populată este mai mic. Impactul economic pozitiv este redus. Practic, densitatea redusă costă din punct de vedere economic”, mai spune Santa.
Mai sunt alte evoluții dramatice, adaugă Santa: Popești Leordeni va depăși, cu actualele tendințe, va depăși Râmnicu Vâlcea ca populație. Slobozia Bradului, o comună din din județul Vrancea, care avea puțin peste 4000 de locuitori în 1992, are mai multe nașteri decât Deva.
Miroslava, o comună din Iași, are mai multe nașteri decât Reșița. Vicovul de Sus, un oraș de la granița dintre județul Suceava și Ucraina, este pe cale să depășească Mediașul.