Romsilva vinde anul acesta aproximativ 19.000 de brazi de Crăciun, mult mai puțini decât anul trecut, în contextul în care din ce în ce mai mulți români optează pentru brazi artificiali, precum și din cauza faptului că marile magazine importă brazi din străinătate.
În Cluj, Direcția Silvică pune la vânzare 1.000 de brazi naturali, ale căror prețuri încep de la 95 de lei, însă trebuie luate în considerare costurile suplimentare pentru transport, în funcție de distanța până la casa fiecăruia, informează romaniatv.net.
În Gorj, Direcția Silvică va pune la dispoziție doar 500 de brazi la prețuri foarte accesibile, de numai 35 de lei pentru cei mici, de sub 1,3 metri, precum și de 41 de lei pentru cele mai mari, de până la 2 metri.
Brazii de import nu au prețuri deloc mici, iar în funcție de dimensiuni și calitate pot costa până la 300 de lei. În plus, brazii artificial încep să devină tot mai populari, iar pe piață sunt brăduți mici, care pornesc de la 17 lei, precum și brazi mici și eleganți, ale căror prețuri încep de la 130 de lei. De asemenea, pe internet există și brazi artificiali pentru curtea casei, cu zeci de ornamente, care ajung să coste zeci de mii de euro.
Bogdan Cordoș, reprezentant al unui magazin de profil, a afirmat că un brad de un metru și jumătate se învârte în jurul sumei de 150 de lei, precum și că dimensiunea ideală este de 1,5-1,7 metri.
„Un brad cum îl avem pe acesta, aproximativ un metru jumătate, undeva la 154 de lei. Undeva la un 1,5-1,7 metri este dimensiunea ideală. Săptămână viitoare vom primi brazi din Danemarca”, precizează acesta.
Și brazii artificiali au publicul lor. Pentru modelele sofisticate cu instalații incluse sau gata împodobite comercianții cer și 1.500 de lei.
Cei care au resimțit puternic scumpirile din ultimul an spun că de aceste sărbători vor micșora cheltuielile. Alții vor lăsă alegerea bradului pe ultima sută de metri, în speranța că vor prinde un preț mai bun.