Cluj. Petiție pentru plantarea de ceapă, praz și alte plante comestibile pe malul Someșului

Updated on noiembrie 12, 2024 Cluj. Petiție pentru plantarea de ceapă, praz și alte plante comestibile pe malul Someșului 1

Clujul se poate îmbogății cu gradini urbane. Civicii clujeni de la Societatea Organizată Sustenabilă doresc ca și în România, grădinile și livezile comunitare urbane să fie încurajate pe domeniul public, în contextul în care, în prezent, grădinăritul pe domeniul public este interzis atât la nivel național, cât și la nivel local.

Astfel, Adrian Dohotaru și Societatea Organizată Sustenabilă au lansat o petiție în această direcție și au demarat și o campanie care urmărește popularizarea demersului în rândul opiniei publice din Cluj-Napoca. În primă etapă, clujenii sunt invitați la performance-instalația „Înfrățim bulbul de ceapă cu bulbul de lalea”, miercuri, 13 noiembrie, ora 16, unde se vor planta ceapă, praz și alte plante comestibile în sabotul de pe malul Someșului, scrie media9.ro.

Înfrățim în joacă cele două popoare, poporul român și cel olandez, prin intermediul bulbilor cu specific național, pentru a arăta că e loc în spațiu public atât pentru plante decorative cât și pentru plante comestibile.

În România, grădinăritul pe domeniul public este interzis atât la nivel național, cât și la nivel local, motiv pentru care am lansat o campanie prin care grădinile și livezile comunitare urbane sunt încurajate pe ,domeniul public printr-o:

1. propunere de regulament – detalii: https://www.clujmet.ro/resurse/
2. sesizare către autorități: detalii:
https://petitie.web.app/petitii/adopta-o-gradina-comunitara

Ne dorim grădini comunitare ca liant social între generații, pentru că hrana locală de la grădini urbane și ferme periurbane sunt o alternativă la agro-business-uri și mall-uri, dar și pentru că rezidenții trebuie să aibă spații unde compostul rezultat din deșeurile alimentare devin îngrășământ și nu altă sursă de poluare.

În Olanda, ca în multe alte țări din Europa, grădinile comunitare pe domeniul public sunt reglementate legal, lucru pe care îl solicităm și în spațiul românesc.

Evenimentul este realizat de către Societatea Organizată Sustenabil, Gavart Productions și Blue Gardens, cu sprijinul primăriei Cluj-Napoca, ce a adus bulbii de lalea, a Consulatului Olandei la Cluj, care a oferit spațiul sabotului pentru amenajare temporară, și susținerea Daisler Print House, care a oferit signalistică pentru prezentarea instalației și a petiției” a anunțat Adrian Dohotaru, președintele Asociației – Societatea Organizată Sustenabil

Advertisements
error: Content is protected !!