Piața din Cluj-Napoca, sub pericolul unei bule imobiliare: „Mi se pare o glumă să spui că prețurile sunt cu 50% mai mari decât în București”

Updated on octombrie 23, 2024 Piața din Cluj-Napoca, sub pericolul unei bule imobiliare: „Mi se pare o glumă să spui că prețurile sunt cu 50% mai mari decât în București” 1

În contextul discuţiilor privind piaţa imobiliară per ansamblu de la ZF Live, Dragoş Dragoteanu, asociat Euroest Invest este de părere că piaţa din Cluj-Napoca s-ar putea afla sub pericolul unei bule imobiliare.

Potrivit acestuia, preţurile mult prea mari în comparaţie cu Bucureştiul sau alte capitale europene nu se justifică în raport cu capacităţile oraşului.

„Ca să facă o paranteză, în Cluj, din punctul meu de vedere este o bulă imobiliară. Pentru că nu te poţi compara cu un oraş precum Praga. Să spui că un oraş precum Clujul are preţurile cu 50% mai mari decât în Bucureşti mi se pare o glumă. Nu poţi compara Bucureştiul, PIB-ul, populaţia cu Clujul, care e fantastic, dar e limitat ca şi oraş” a spus Dragoteanu la emisiunea ZF Live.

Specialiștii consultați de Europa Liberă spun că la baza creșterii fulminante a prețurilor locuințelor din Cluj-Napoca, din ultimii aproximativ 15 ani, stă transformarea economică radicală a orașului.

Clujul a devenit a doua economie urbană a țării, s-a transformat într-un mare centru universitar, şi-a dezvoltat sectorul IT, sectorul serviciilor financiare, industrie și turism, domenii cu valoare adăugată mare.

Toate acestea au dus la o creștere a veniturilor unor categorii profesionale și la o schimbare în structura populației orașului, pe două paliere:

  • cei cu venituri mari și mai tineri au ocupat zonele centrale și cartierele cu o calitate bună a vieții;
  • cei cu venituri mai mici și cu familii au fost nevoiți să se mute înspre periferiile Clujului sau către localitățile din zona metropolitană.

Ca urmare a acestei schimbări economice care a pornit în 2011, primele scumpiri ale locuințelor au apărut în 2013, explică Norbert Petrovici, cercetător la Centrul Interdisciplinar pentru știința datelor de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„După 2011, economia devine tot mai puternic orientată spre export de servicii și de bunuri. Există câteva zone urbane în care acest boom se întâmplă mai puternic decât în altele, și economia se plasează în aceste zone speciale. Clujul este unul dintre ele, în mod particular pe zona de servicii”, spune Norbert Petrovici.

În oraș au venit mai mulți lucrători tineri cu studii superioare care să lucreze în domeniile IT, business, sectorul financiar-bancar, servicii de suport pentru afaceri, domenii cu un nivel de salarizare peste medie.

În același timp, firmele care dominau marile platforme industriale – unde câștigurile salariale erau mai mici – au părăsit orașul.

Prețurile sunt influențate și de cei peste 90.000 de studenți din oraș, care este centru universitar.

Advertisements
error: Content is protected !!