Updated on septembrie 28, 2024
La Cluj a fost lansată prima hartă gastronomică. Pasionații găsesc acolo 11 rute ce leagă restaurante, cafenele și patiserii. Mai mult după ce aleg locul în care să mănânce află și ce obiective pot vizita după masă.
Trei turiste din Franța și-au propus să facă un circuit culinar în țara noastră. Prima oprire a fost la Cluj, unde au descoperit curioase harta gastronomică a oraşului, informează stirileprotv.ro.
Franţuzoaicele au găsit rapid traseul către un restaurant cu sarmale. Harta gastronomică include momentan 40 de restaurante pe 11 trasee din Cluj.
Alexandra Clej: “Azi am ales să facem ultimul traseu, care pornește chiar din locul în care mă aflu acum. Pe lângă toate atracțiile turistice pe care le-am găsit după ce am scanat codul QR, am și o varietate de restaurante pe care le găsesc în drumul meu.”
Raimonda Boian – Purtător de cuvât Asociația HORECA: “Am încercat să venim în sprijinul și ca răspuns la această întrebare Ce mâncăm în Cluj? și chiar au ce să mănânce.”
Au fost tipărite 30 de mii de hărți gastronomice în limba română, engleză și maghiară. Sunt gratuite şi se pot găsi la centrele de informare turistică şi hoteluri.
Președintele Organizației HORECA,afaceristul Ștefan Gadola, a declarat că proiectul lansării unei hărți care să înglobeze toate informațiile posibile de care ar avea nevoie un turist a pornit de la ideea promovării Clujului și evident a localurilor și spațiilor de cazare din municipiu.
„Turiștii au nevoie de spații de cazare și implicit de mâncare. Județul Cluj se situează pe locul 4 în țară, privind numărul turiștilor, iar municipiul Cluj Napoca pe locul 5. Cei mai mulți turiști ajung în București, conform unei statistici recente, în Constanța și în Brașov. Un procent de circa 6% din turiștii care vizitează România ajung la Cluj. Sigur că nu ne putem compara cu Constanța sau Brașov, unde evident avem marea și zona de munte, considerate orașe turistice, dar noi cei din Organizația Horeca ne mândrim cu acest oraș din care facem parte, pentru că avem multe locuri frumoase”, a explicat Gadola, citat de clujulcultural.ro.
„Lansăm această hartă din dorința de a ne face cunoscuți. Pentru oameni e necesar să mănânce, e una dintre plăceri dar și o necesitate. Turiștii caută locuri de cazare și locurile în care pot să mănânce. Ca atare, în cadrul hărții promovăm localuri, restaurante, spații hoteliere, oferim detalii inclusiv despre specificul restaurantelor. Au fost incluse trasee în care promovăm nu doar partea cu locuri istorice și monumente, ci si restaurantele cu specificul lor”, a spus Raimona Boian, PR al patronatului.
Traseele propuse
Traseul Lebedei: Lebedele, în simbolistica universală, sunt asociate cu fidelitatea, puritatea și renașterea. Pe traseul nostru, le puteți găsi la figurat, în cocheta biserică BOB, și la propriu, pe superba clădire de pe Emil Isac nr. 4!
Traseul Pelicanului: Pelicanul, care își hrănește puii cu propriul sânge pentru a-i salva de la moarte după ce au fost mușcați de un șarpe veninos, este un simbol universal în cadrul Bisericii, indiferent de confesiune. Pe traseu îl puteți întâlni în Biserica Sfântul Mihail și în Biserica Reformată de pe Kogălniceanu!
Traseul Podului: Platea Pontis/Ulița Podului/str. Regele Ferdinand. Este cea mai veche stradă atestată documentar, 1362, care făcea parte din rețeaua principală de drumuri comerciale (drumul sării). Traversarea râului Someș se făcea pe un pod de lemn, înlocuit în 1573 cu unul de piatră!
Traseul Promenadei: „Educația este trăire. Iar o trăire mai ideală nu se poate decât printr-o educație fizică colectivă, care permite ca această trăire să fie în mijlocul colectivității, națiunii și pentru națiune” – Iuliu Hațieganu!
Traseele propuse continuă cu Belvedere, Colinei, Golfului, Aromei, Reveriei, dar și cu o hartă a galeriilor de artă, calendarul evenimentelor anuale, informații utile și tips&triks!