Un nou mall în Cluj Napoca. Va fi cel mai mare centru comercial din oraș și îl va depăși pe cel propus de Iulius la Carbochim

Updated on septembrie 6, 2024 Un nou mall în Cluj Napoca. Va fi cel mai mare centru comercial din oraș și îl va depăși pe cel propus de Iulius la Carbochim 1

Companiile imobiliare MAS PLC și Prime Kapital, care au în derulare un parteneriat pentru dezvoltarea de proprietăți imobiliare în România, lucrează la avizare a trei noi malluri în România, unul dintre acestea în Cluj Napoca.

Dezvoltatorii au planuri mari și pentru Cluj-Napoca, acolo unde recent grupul Iulius a anunțat obținerea Planului Urbaniastic Zonal (PUZ) pentru un proiect mixt de 500 de milioane de euro. Viitorul mall al Prime Kapital și MAS RE se va construi pe terenul fostei fabrici Cesarom.

Dacă în urmă cu doi ani compania anunța investiții de 330 de milioane de euro pentru acest teren, într-un proiect mixt, de regenerare urbană, cu un mall de 75.000 de mp, dar și o componentă de birouri de 49.000 de mp, acum datele companiei arată că mallul va avea 130.000 de mp închiriabili și-l va depăși ca suprafață pe cel pe care Iulius are în plan să-l construiască și care va avea 120.o00 de mp închiriabili, scrie economica.net.

Celelalte două mall-uri vor fi construite la Bacău, pe un teren cumpărat de la frații Pavăl, proprietarii Dedeman, mallul va avea o suprafață de 51.000 de mp, iar terenul pe care se construiește are 34,2 hectare, și în București, unde va fi ridicat un mall de tip open-air va cu o suprafață de 28.000 de mp.

Prime Kapital este unul dintre cei mai mari dezvoltatori și investitori imobiliari activi în România. În 2016 a intrat într-un joint-venture cu MAS PLC, investitor și operator de proprietăți imobiliare sud-african, cu o prezență semnificativă în Europa Centrală și de Est, informează forbes.ro.

În prezent, în România, Prime Kapital și MAS PLC au în dezvoltare investiții de aproximativ 2 miliarde de euro ce includ peste 14.000 de locuințe, peste 280.000 metri pătrați de suprafețe de retail și peste 150.000 metri pătrați de suprafețe de birouri. Majoritatea proiectelor vizează reconversii funcționale ale unor platforme industriale.

Cea mai mare investiție de reconversie urbană din România, aprobată de Consiliul Local Cluj-Napoca
Planul Urbanistic Zonal pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim și restructurarea zonei din Piața 1 Mai a fost aprobat joi, 29 august 2024, de Consiliul Local Cluj-Napoca. Investiția companiilor IULIUS & Atterbury Europe, estimată la peste jumătate de miliard de euro, reprezintă un demers de valorificare a unei zone industriale și transformarea sa în pol de atractivitate urbană cu funcțiuni multiple – cea mai mare suprafață de retail din România (120.000 mp închiriabili), office, cultură și concepte noi de entertainment – , a cărui ancoră va fi o amplă grădină urbană cu accces la râul Someș.

În prima etapă a acestui demers, IULIUS a relocat fabrica Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, într-o zonă pretabilă producției industriale și a investit 7 milioane de euro pentru optimizarea și eficientizarea activității, care nu a fost întreruptă. Fosta platformă industrială Carbochim se întinde pe aproximativ 14 hectare, însă activitatea fabricii se mai desfășura doar pe 30% din această suprafață, scrie hotnews.ro.

„La Cluj-Napoca am făcut un pas important în proiectul nostru de reconversie a fostei platforme industriale Carbochim. Votul Consiliului Local confirmă că proiectul este aliniat cu viziunea Municipalității privind dezvoltarea orașului și a regiunii. Propunem o investiție amplă, cu funcțiuni multiple, un proiect verde, cu focus pe cultură, ce redă orașului o zonă gri până acum, total inaccesibilă clujenilor. Este o continuare firească a experienței dobândite în ultimul deceniu prin dezvoltarea de proiecte majore de regenerare urbană în marile orașe din țară. Particularitatea propunerii pentru Cluj-Napoca este dată de faptul că am menținut fabrica-reper pentru oraș, am relocat-o și retehnologizat-o, fără întreruperea activității. Am cooptat în proiect experți din numeroase domenii, acesta fiind și primul concept al biroului olandez de arhitectură UNStudio, renumit pentru lucrările sale la nivel mondial, și așteptăm cu entuziasm să creăm un nou spațiu pentru clujeni, bazat pe așteptările lor”, a declarat Iulian Dascălu, președintele companiei IULIUS.

Proiectul propune implementarea bunelor practici internaționale privind integrarea elementelor de patrimoniu industrial într-o investiție de real-estate, prin păstrarea unor clădiri simbol pentru identitatea locului – hala cu arcade și clădirea administrativă sunt construcțiile cu valoare ambientală pentru care s-a putut realiza acest lucru, conform studiilor și expertizelor realizate. Acestea vor fi integrate în proiect și vor primi funcțiuni culturale și de susținere a inițiativelor locale.

Vor fi create un centru de arte performative și o sală de spectacole, ambele concepte culturale fiind o premieră pentru un proiect real-estate din România. De altfel, proiectul va include o componentă de entertainment amplă, urmând să includă și spații pentru evenimente în aer liber, cele mai noi tehnologii cinematografice și open air cinema, centre interactive de divertisment pentru toată familia, librărie-concept, zone dedicate pentru sport și wellness. Acestea fac parte din suprafața de retail, de peste 120.000 mp, alături de aproximativ 400 de branduri premium și mass market, ancore cu profil dedicat familiilor și home&deco, un mix variat de cafenele cu tematică internațională și restaurante concept din țară, fresh market, servicii și produse locale, hub medical etc.

Advertisements
error: Content is protected !!