Updated on septembrie 5, 2024
Școala începe curând, cu o mulțime de obligații, inclusiv pentru părinți. Aceștia vor trebui să semneze un contract educațional care prevede, între altele, că vor participa la ședințele cu învățătorii și cu diriginții.
Părinţii sau directorii de şcoală care refuză să semneze contractul educaţional riscă să plătească amendă între 1.000 lei şi 5.000 de lei, dacă nu semnează contractul educaţional, la intrarea elevilor în clasa pregătitoare, a V-a sau a IX-a, potrivit ROFUIP 2024.
De anul acesta, părinții sunt obligați să participe la ședințele cu diriginții, să se asigure că elevii au o ținută decentă, dar și să înlocuiască obiectele distruse de copiii lor la școală, informează stirileprotv.ro.
Părintele, conform contractului, trebuie să fie, de asemenea, de acord cu servicii de consiliere pentru copil, în cazul în care acesta are nevoie. Și conducerea școlii are mai multe obligații.
Trebuie, printre altele, să solicite acordul părinților pentru supravegherea audio/video a elevului în timpul programului școlar, precum și pentru stocarea imaginilor.
În cazul în care una dintre părți nu vrea să semneze contractul, riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei sau muncă în folosul comunității.
Adică, părintele poate fi reclamat, iar contravenția este aplicată de persoana împuternicită de primar.
În realitate, sunt directori de școli care nu se complică să facă aceste contracte, așa cum sunt și părinți care refuză să le semneze. Există și categoria celor care avertizează că normele de aplicare sunt neclare.
Prof. Dr. Mihail Adrian Șerban, Director Școală Gimnazială „Sf. Treime”: „Este o chestiune sensibilă și trebuie reglementată mult mai bine. Să se specifice clar ce am eu voie să fac ca furnizor de servicii educaționale și ce măsuri se pot lua. Nu se pot da [sancțiuni] pentru că, după aceea, se poate ajunge la instanță, vicii de procedură se pot găsi tot timpul, așadar dacă nu e o situație foarte, foarte clară, să evităm și să încercăm să discutăm… să găsim soluții.”
Câte școli cu toalete în curte mai sunt în România
Potrivit datelor de la Ministerul Educației, numărul școlilor cu toalete în curte a scăzut la 70. Acum 7 ani, erau 2.300 de astfel de școli, iar în urmă cu 5 ani, numărul a scăzut la 300.
„În ceea priveşte şcolile cu grupuri sanitare neconforme, ultima actualizare arată că am scăzut la 70 de unităţi de învăţământ cu grup sanitar neconform, care nu sunt cuprinse în momentul de faţă la finanţare pentru a rezolva această problemă. Continuăm până când nicio şcoală nu va mai avea o toaletă neconformă. Dintre cele 70 de grupuri sanitare neconforme, 50 vor fi cuprinse într-o hotărâre de Guvern pentru finanţare pe care Ministerul Educaţiei o va iniţia chiar de anul acesta. Cele 20 rămase prezintă caracteristici care nu permit finanţarea actuală, fie sunt pe terenuri private, fie deja sunt prinse în alte programe de finanţare”, a afirmat Deca, citată de libertatea.ro.
Ea a precizat că o școală din trei va oferi copiilor o masă în timpul programului şcolar, dar numărul va crește „până când toate şcolile vor putea oferi o masă timpul programului şcolar”.
„În acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Practic acum, în total, avem peste 2.200 de şcoli beneficiare, ceea însumează aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la şcoală şi vom continua până când toate şcolile vor putea oferi o masă timpul programului şcolar”, a susţinut Ligia Deca.
Totodată, ministrul a punctat că sunt peste 900 de școli relocate, dintre care 800 pentru reabilitare, iar în acest moment mai sunt 19 şcoli unde elevii învaţă în trei schimburi, dar acest lucru trebuie să înceteze anul viitor.
„Am transmis deja că este prioritar să nu mai avem şcoli în trei schimburi. Nu doar că nu mai este de dorit, dar de anul şcolar viitor, 2025-2026, este ilegal să mai avem şcoli care desfăşoară activitate în trei schimburi”, a spus Deca.