O tânără a fost reclamată la administrația blocului în care locuiește pentru că și-a primit o prietenă în vizită și pentru că deține un câine. Vecina îi cere să plătească întreținere pentru prietena care a locuit la ea mai multe zile. De asemenea, a solicitat ca tânăra să plătească o taxă suplimentară pe câine, argumentând că utilizarea liftului și prezența animalului de companie ar genera costuri suplimentare pentru întreținerea clădirii.
Mai mult, de la administrație i s-a spus că va fi urmărită pe camere să vadă cine vine la ea.
„Sunt proprietara unui apartament, bloc peste jumate de bătrâni, mutată de 1 an de zile, timp în care n-am avut cam nicio interacțiune cu vecinii mei, doar cu administratoarea, o doamnă de vorbă lungă, de pe vremea comunismului, dar nu neapărat (sper eu) viperă.
Eh, acum e acum. De-a lungul anului administratoarea mi-a recunoscut că se uita pe camere “că de ce le-am cumpărat altfel”, și așa dulcea și grijulia doamnă G a aflat că am nevoie de cartela la interfon și ca am venit la 3 dimineața cu o prietenă, ultimul fapt fiindu-mi adus la cunoștință că a deranjat vecina de dedesubt (ok, înțeleg, nu se mai repetă).
Dar am fost luna aceasta plecată 2 săptămâni și am rugat o prietenă să vină sa aibă grijă de câinele meu. Întâmplarea se face că o altă prietenă o să stea la mine 2 săptămâni (motive personale). Și în acest timp vecina de dedesubt a fost inundată și așa a descoperit ea că la mine în apartament stau 134678 de persoane. Nu a ajutat nici faptul ca atunci când m-am întors acasă, în prima seară, am dormit 4 persoane la mine. Acum sunt rugată să fac o cerere în care să pun persoana care o să stea 2 săptămâni la mine la întreținere, ca apoi să fac altă cerere să o scot.
Și ultima, aparent se dorește taxa pe câine căci “cei care aveți câine folosiți liftul mai des și lasă păr”. N-am auzit vreodată de asta până acum. Am scris rândurile astea căci simt că ceva e mega dubios și abuziv, administratoarea (mă înțeleg bine cu ea) mi-a spus că dacă mai continua “sesizările” legate de oamenii care vin/stau la mine, o să se uite pe camere să vadă care-i faza. Camerele alea nu sunt folosite doar în anumite contexte? De asemenea, taxa pe câine?”, a relatat femeia pe Reddit.
Femeia a primit răspuns de la alți oameni care s-au confruntat cu situații asemănătoare.
„Taxa pe câine” a fost confirmată și de alții: „La mine la bloc este taxă animal companie, vreo 10 lei/luna și pe tabelul de întreținere exista coloana speciala pentru aceasta taxa denumită “Fond animale companie”. Pe deasupra și aici s-au spionat vecinii care au persoane netrecute la întreținere și s-a trimis înștiințare cu legea în cauză prin mail:
Având în vedere: – Legea196/2018 ” Art. 30. (1) Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei. (2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spaţiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat” – DeciziaAG/30.03.2024, art 5(b) referitor la introducerea persoanelor la cote de întreținere”, i-a răspuns cineva.
„Salut, președinte de asociație aici. O să răspund punctual:
1.Daca o persoana locuiește în apartament 15 sau mai multe zile calendaristice Intr o lună atunci trebuie declarată la Nr de persoane.
2.Da exista taxa pe câine al cărui cuantum poate fi votat de către membrii asociației de proprietari
3. Nu are voie sa se uite pe camere pentru motive inventate. Legea e foarte clară aici, vizionarea imaginilor trebui făcută întotdeauna de doua persoane (președinte asoc + un membru cex ) cele două persoane ar trebui să nu aibă acces la sistem una fara cealaltă ( ex.cineva are cheia de la camera unde sunt stocate imaginile, altcineva are parola de la sistem) Ar trebui ca imaginile sa nu fie stocate pentru o perioada mai mare de 30 zile, deasemenea in cazul unei infracțiuni doar poliția poate avea acces la imaginile surprinse de camere in baza unei cereri depusă la asociație. Ai in vedere cele de mai sus dar mai ales nu uita că faci parte dintr-o comunitate, cu bune și cu rele și că se cele mai multe ori prin dialog poți rezolva situațiile apărute.”, a scris cineva.