Studenții de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca nu vor mai susține o lucrare de licență la finalul celor 4 ani de studii. Pentru a fi licențiați, studenții vor da doar examenul scris, de tip grilă. Decizia a fost luată de facultate în urma unei cereri venite din partea studenților și este motivată de ineficiența sistemelor antiplagiat, scrie Edupedu.ro.
Regula se va aplica începând cu sesiunea de licențe din luna iulie 2025.
Decizia a fost luată de Consiliul profesoral după ce „peste 90% din studenții unui an, respectiv peste 84% din studenții celuilalt an, au solicitat acest lucru”, a explicat, pentru Edupedu.ro decanul facultății, Șerban Diaconescu.
Decanul a spus că softurile de antiplagiat nu se dovedesc eficiente în cazul lucrărilor de licență de la Drept, unde se citează multe texte de lege.
„Am cântărit faptul că există o nefericită exagerare la verificarea lucrărilor prin programe de anti-plagiat, care, din păcate, nu întrunesc standardele de calitate, care să permită o verificare reală a existenței sau inexistenței plagiatului”, a spus decanul, conform sursei citate.
„Concret, în lucrările studenților noștri, orice referire la un text de lege, orice referire la hotărâri judecătorești este marcată ca fiind plagiat, pentru că mai există undeva un document electronic în acest sens”, a mai subliniat Șerban Diaconescu.
Facultatea de Drept de la Universitatea din București (UB) a renunțat la lucrările de licență încă din anul 2017.