Elevul clujean NEAG Tudor Brendan de la Colegiul Național „Emil Racoviță”Cluj-Napoca a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională Științele Pământului, desfășurată la Beijing, China
„O medalie de aur, una de argint și două de bronz pentru România, la Olimpiada Internațională Științele Pământului, desfășurată la Beijing, China, în perioada 08-16 august 2024
Iată rezultatele:
🥇NEAG Tudor Brendan, Colegiul Național „Emil Racoviță”Cluj-Napoca- medalie de aur
🥈BODOR Darius Andrei, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești- medalie de argint
🥉BALCU Antonia Ioana, Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara-medalie de bronz
🥉LUCHIAN Maria Anemona, Colegiul Național Iași- medalie de bronz
Team leaderi ai lotului României:
Șerban Cătălina-inspector școlar ISMB
Cristina Pârvu – consilier CNPEE
Elevii noștri au participat și la probe optionale:
👉 ESP – concurs de postere realizate în echipe internaționale de câte 6 elevi, câte unul din câte o țară, unde:
🥇 Anemona LUCHIAN a obținut medalia de aur,
🥈 Tudor NEAG a obținut medalie de argint
și
👉 ITFI – concurs de practică pe teren în echipe internaționale (exemplu: măsurarea chimismului apei unui lac), unde :
🥇Tudor NEAG a obținut medalie de aur,
🥈 Anemona Luchian a obținut medalie de argint”, a transmis ministrul Ligia Deca.
Olimpiada Internațională de Științe ale Pământului (IESO) este un eveniment educațional pentru elevii de liceu din întreaga lume, organizat de Organizația Internațională pentru Educație în Geoștiințe (IGEO). Scopul său este de a îmbunătăți nivelul educației în domeniul geoștiințelor la nivel mondial și de a sensibiliza publicul cu privire la științele pământului. Este una dintre cele douăsprezece olimpiade internaționale de științe. Prima ediție a IESO a avut loc în Daegu, Coreea de Sud, în 2007, iar de atunci a fost organizată anual, atrăgând în fiecare an peste 200 de elevi din peste 40 de țări și regiuni”, scrie pe site-ul organizatorilor.
Conform prezentării oficiale, „până în prezent, au fost organizate cu succes șaisprezece ediții. IESO este recunoscut la nivel mondial pentru promovarea educației în domeniul științelor pământului, creșterea interesului studenților pentru științele pământului și îmbunătățirea calității educației în domeniul științelor pământului în întreaga lume. Acesta a devenit o pârghie importantă pentru studenții care aplică la programele de științe ale Pământului în universitățile din țările dezvoltate din Europa și America”.
Potrivit aceleiași surse, „în ciuda rolului său unic în abordarea problemelor majore cu care se confruntă societatea umană și în realizarea dezvoltării durabile, există încă un decalaj îngrijorător între importanța Științelor Pământului și statutul acestora în școli.
Organizarea și promovarea Olimpiadei Internaționale de Științe ale Pământului sunt benefice pentru creșterea gradului de înțelegere a publicului față de științele Pământului, pentru atragerea unui număr mai mare de studenți interesați de științele Pământului și planetare care să aleagă specializări în științele Pământului, pentru depășirea blocajului de formare a talentelor în domeniul științelor Pământului și pentru promovarea liderilor în dezvoltarea științelor Pământului”.