Cluj: Ieftin sau confortabil? Ce variante de cazare au studentii

Updated on septembrie 11, 2014 A rămas mai puţin de o lună până la începerea anului universitar, iar studenţii sunt în febra căutărilor unui loc de cazare. Dacă unii au noroc să primească o cameră în cămin, alţii visează la o chirie rezonabilă. Şi cum preţurile nu sunt pentru toate buzunarele, aceştia mai au la dispoziţie căminele private. Sunt mai scumpe decât cele de stat, dar mai ieftine decât o garsonieră.

444

Cel puţin pentru început studenţii caută un loc în cămin pentru că este mult mai ieftin, iar condiţiile sunt acceptabile. O doamnă a venit la Cluj-Napoca tocmai din Chişinău ca să căute cazare pentru fiica ei. Ea nu ştie sigur dacă aceasta va primi un loc în cămin.

“Nu știm sigur încă dacă va avea un loc în cămin. Trebuie să vedem care e bugetul. Căutăm variantele”, spune femeia.

Chiar dacă trebuie să împartă camera cu alţi studenţi, mulţi tineri care vin din alte oraşe la Cluj caută căminele pentru că sunt ieftine.

“Față de chirie e mult mai convenabil. Noi acum stăm cinci în cameră, iar bucătărie este pe palier și baia la fel. Plătim100 de lei de lună”, spune o tânără care locuieşte în campusul Hasdeu şi studiază la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

UBB pune la dispoziţia studenţilor camere cu două sau mai multe paturi paturi, iar condiţiile nu sunt rele.

“Asigurăm cazare în camere cu două paturi, cu trei şi până la cinci paturi. Cuantumul taxei de cazare diferă în funcţie de spaţiu. Începe de la 100 de lei pentru un pat într-o cameră cu cinci paturi şi ajunge până la 220 de lei pentru un pat într-o cameră de două persoane”, a declarat Paul Fărcaș, purtător de cuvânt UBB.

Studenții care vor totuși puțină intimitate, caută garsoniere sau apartamente pe care să le împartă cu colegii lor. Bugetul lor depășește cu puțin 100 de euro, spun agenții imobiliari.

“Unii studenţi se orientează pe acest segment datorită condițiilor mai bune față de cele de la cămin. Stau în general câte unul, maxim doi într-o cameră”, spune Sanda Moldovan, președintele Uniunii Naționale  a Agențiilor Imobiliare. (sursa: citynews.ro)

Studenții rămași fără locuri în campusurile universitare şi care nu bani ca să stea în chirie, pot alege o cale de mijloc – căminele private.

Aici studenții stau câte doi în cameră, baia este pe palier şi bucătăria la fel. Cazarea costă 400 de lei pe lună, bani în care sunt incluse toate utilitățile.

În aşteptarea studenţilor, chiriile la Cluj au început să crească. Clujul are cele mai scumpe chirii din România, iar la începutul lunii septembrie o garsonieră a ajuns să se închirieze cu 230 de euro pe lună.

error: Content is protected !!