România trece printr-un val de căldură fără precedent, care vine la pachet și cu probleme de alimentare cu apă potabilă. O femeie din Chinteni spune că de 3 zile nu mai are apă, în timp ce angajații unui supermarket undă gazonul. Soluția, propun unii locuitori, ar fi de introducere a unei taxe progresive în această perioadă pentru apă.
„L-a pus patronu’ să ude peluza. Noi suntem de 3 zile fără apă de la rețea…” – a postat pe un grup de Facebook, Dalia Pop, care locuiește în Chinteni, unul dintre satele-dormitor care s-au dezvoltat în jurul orașului Cluj-Napoca.
Clujeanca are un mesaj pentru conducerea unei rețele de suprermarket-uri, care folosește apa de la robinet pentru udarea peluzei: „Pot să vă dau apă din butoi dacă doriți, dar lăsați în rețea pe vreme caniculară și pentru alții! Știu ca există conceptul plătesc nu o fur, dar în situații de criza cred ca toți ne putem limita la consumul aiurea de apa….”.
Situația nu este una singulară în Transilvania. „Probleme similare sunt aproape în tot județul Cluj, sunt probleme și în tot județul Sălaj din aria noastră de administrare, dar sunt probleme similare în multe alte locuri din țară în zilele astea. Primim informații de la colegii din alte localități, de la alți operatori și sunt exact aceleași probleme”, a susținut pentru „Adevărul”, Lucian Croitoru, directorul Companiei de Apă Someș.
Unii locuitori îi răspund femeii care de trei zile nu are apă potabilă și susțin că vina aparține Companiei de Apă Someș, care ar avea sistemul subdimensionat:
„Vă îndreptați furia greșit spre consumatorii de apa din rețea. În orice localitate am locuit până acum nu am avut problema asta…zile caniculare, peluze și grădini au fost peste tot. Problema e la Compania de Apa care nu e în stare (nici nu cred că se chinuie prea mult) să rezolve problema…se mulțumesc să paseze vina pe clienții lor” – a susținut Lador.
„Ok, e vina rețelei. Dar și nepăsarea unora. De 3 zile se postează pe grup că exista probleme cu apa, normal că s-a sunat și la dispecerat. Dacă soluția rapida e să renunțăm la a uda peluza, da, aleg să nu ud peluza cu apa din rețea ci cu una colectata. Răspunsul rapid este la noi…” – a replicat Dalia, cea care a făcut postarea.
Un alt locuitor, Béla Tibor, cere soluții de la Primărie: „Doamna primar Magdalena Lucia Suciu vă rog frumos să rezolvați situația. Mai rezolvăm cumva când câteva ore nu avem apă în fiecare zi, dar acum…avem apă doar noaptea pentru câteva ore. Aseară și azi dimineață am încercat de nenumărate ori să sun la dispecerat, mi se închide apelul după câteva secunde de muzică.”
Lucian Croitoru, de la Compnia de Apă Șomeș, susține că în perioadele acestea caniculare se înregistrează supra-consumuri:
„Sunt consumuri crescute de cinci-șase ori față de perioade normale și sistemul nu mai duce. Sistemul de rețele este proiectat după niște normative tehnice în vigoare și nu poți să-l faci mai mare și nici n-ar ajuta să redimensionezi rețelele, că tot nu ar duce de astfel de consumuri”.
El susține că mai există perioade în timpul anului unde consumul crește foarte mult, de exemplu, de Crăciun și de Revelion, dar situația este diferită:
„Acestea sunt consumuri ocazionale, de câteva ore, dar pe timpul verii avem perioade îndelungate în care toți consumă excesiv. Sunt sate întregi și în Cluj, și în Sălaj, cu sere, cu mici grădini și, cum vine seara, toți începe să ude. Normal că nu mai ajunge apa, nu se mai acumulează în rezervoare”.
Croitoru susține că e foarte greu să aplici amenzi deoarece, de cele mai multe ori, oamenii își udă grădinile seara și noaptea.
„Consumul cel mai mare la noi este noaptea. Când trece soarele, oamenii încep să ude. E greu să-i prinzi seara sau noaptea”– precizează el.
Croitoru susține că cea mai eficientă soluție ar fi dacă ar exista un cadru legal care să permită operatorilor de apă să instituie tarife progresive.
„Adică ai depășit, știu eu, cu 5 metri cubi de apă pe om pe lună plătești dublu sau triplu sau de 10 ori. Adică dacă-ți umpli piscina să și plătești”, detaliază purtătorul de cuvânt.
El precizează că aceste tarife ar trebui impuse doar pe vreme de caniculă vorbesc. „Numai așa funcționează, dacă trebuie să plătești. Din păcate, tot ansamblul de măsuri de conștientizare nu prea funcționează.”