Ninsoare în plină caniculă, România a devenit țara fenomenelor extreme. În ciuda sezonului de vară, localitatea Dâmbovicioara din județul Argeș a fost martora unei fenomene meteorologice neobișnuite. Ploaia s-a transformat brusc în fulgi de zăpadă, acoperind pământul cu un strat subțire de zăpadă albă, într-un peisaj desprins parcă din plinul iernii, scrie Antena 3.
Imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale unei cabane din zonă arată cum fulgii căzând liniștit au creat o atmosferă de iarnă timpurie. Cabana, situată la o altitudine de aproape 1000 de metri în Munții Piatra Craiului, a fost martora acestui fenomen surprinzător, care a captat atenția locuitorilor și a turiștilor deopotrivă.
Cabana Brusturet: „Ce frumos “plouă”…ninge!!!”
România, lovită de ploi și furtuni
După codul galben de furtuni, România s-a confruntat cu un cod portocaliu de vreme severă.
Furtunile s-au extins în aproape toată țara și au făcut prăpăd în mai multe regiuni.
Doar câteva minute au fost suficiente pentru ca mai multe străzi, dar și case din Suceava să fie inundate. Din cauza ploilor torențiale, pompierii au fost nevoiți să intervină și să scoată apa din locuințele oamenilor. Totodată, timp de 20 de minute a plouat torențial și în Mureș. Copacii au fost doborâți la pământ, iar mai multe case au fost inundate. În Iași, două persoane au scăpat ca printr-o minune, după ce un copac a căzut peste mașina în care se aflau, scrie Wowbiz.ro.
Mai mult decât atât, în Maramureș situația a fost și mai gravă. La Văleni, rafalele puternice au doborât o pădure de brazi, spre uimirea localnicilor. Aceștia sunt speriați și spun că nu s-au mai confruntat niciodată cu așa ceva. De menționat este faptul că specialiștii în domeniu amintesc de un fenomen numit „vânt de forfecare”, mai exact rafale de peste 90 de km pe oră.
Prognoza meteo 3 iulie în România. Se răceşte semnificativ în cea mai mare parte a ţării
Vremea va fi în general instabilã, iar în nordul, centrul, estul şi sudul ţãrii se va rãci. Temporar vor fi înnorãri accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, în Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, local în Dobrogea, Oltenia Maramureş şi izolat în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe alocuri se vor înregistra cantitãţi însemnate de apã, conform Observator TV.
Pe arii restrânse va cãdea grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 grade în nordul Moldovei şi 33 de grade în Dobrogea continentalã. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 12 şi 22 de grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã. Presiunea atmosferică se va menţine la valori foarte coborâte.