La proba orală de comunicare în limba română, elevii de clasa a XII-a trebuie să poată citi corect și cursiv, pentru a obține calificativul mediu, potrivit procedurii de desfășurare a probelor A și B, la examenul de Bacalaureat, obținută de Edupedu.ro. Singurele diferențe ale nivelului de competențe sunt legate de înțelegerea textului, nivelul de exprimare și adaptarea la situația de comunicare.
Elevii de clasa a XII-a trebuie să dovedească că pot citi corect și cursiv pentru a obține calificativul mediu la proba orală de competențe în limba română. Pentru a primi calificatul avansat sau experimentat în limba română trebuie să aibă câteva competențe în plus privind înțelegerea unui text.
Potrivit procedurii aprobate de Ministerul Educației, nu se admite schimbarea biletului de examen, iar în cazul în care candidații refuză să răspundă la întrebările formulate se consideră că nu au susținut proba de comunicare orală. (limba română sau maternă).
Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A – are loc în perioada 17 – 19 iunie 2024, iar cea în limba maternă – proba B are loc în perioada 20 iunie 2024.
Potrivit procedurii privind modul de desfășurare a probelor orale de limba română și maternă, singurele diferențe privind nivelul de competențe sunt legate de înțelegerea textului, nivelul de exprimare și adaptarea la situația de comunicare. Astfel:
- Un elev utilizator mediu citește corect și cursiv.
- Utilizatorul avansat citește corect, cursiv și conștient și în plus, formulează clar și coerent ideile textului.
- Un utilizator experimentat este elevul care citește corect, cursiv și expresiv. Sintetizează mesajul global al textului și explică aspectele implicite ale acestuia. La capitolul exprimare și argumentare, elevul va primi calificativul utilizator experimentat dacă susține și exprimă cu argumente un punct de vedere personal, demonstrând capacitate de persuasiune a interlocutorilor.