Cluj: De ce a explodat numărul de copiilor cu probleme de vedere. Din 1400 de copii de grădiniță testați, 500 au probleme de vedere

Updated on iunie 4, 2024 Cluj: De ce a explodat numărul de copiilor cu probleme de vedere. Din 1400 de copii de grădiniță testați, 500 au probleme de vedere 1

Aproape 1.400 de copii de grădiniță din județele Alba și Cluj au fost testați oftalmologic în cadrul unei campanii derulate de Rețeaua de oftalmologie „Dr. Holhoș”, iar concluziile sunt cel puțin îngrijorătoare. Dintre toți copiii examinați, mai mult de 500 au fost depistați cu probleme de vedere.

Cei mici au fost testați de personal calificat pentru a identifica posibile probleme de vedere care pot apărea în copilăria timpurie, de la ambliopie (așa-numitul sindrom de „ochi leneș”) la strabism, astigmatism, miopie, hipermetropie sau altele. Majoritatea celor testați sunt înscriși la grădinițe aflate în orașe (1.208), în vreme ce 188 frecventează grădinițe din mediul rural.

În cursul campaniei de screening au fost depistate 512 de cazuri de defecte de vedere, reprezentând 42% din numărul total al copiilor testați. Iar cifrele nu se opresc aici: dintre copiii care locuiesc în mediul rural aproape 38% au fost afectați într-un fel sau altul de o anumită boală oculară. Medicii au descoperit 83 de cazuri de miopie, 177 de cazuri de hipermetropie, 93 de cazuri de astigmatism, 11 cazuri de astigmatism miopic, 141 de cazuri de hipermetropie cu astigmatism și 7 cazuri de strabism.

Medicul oftalmolog Alexandra Țicle a precizat pentru „Adevărul” că unul dintre motivele apariției afecțiunilor oculare la copiii mici este inclusiv expunerea acestora în fața ecranelor și pentru perioade lungi de timp. „Comparativ cu alții ani, viciile de refracție la copii au crescut. Pentru că și ochișorii lor sunt expuși mult mai mult la ecrane, fie că vorbim de ecrane mici, telefoane, laptopuri, fie că vorbim despre ecrane mari precum televizorul. Toate acestea emit o lumină albastră nocivă pentru ochi”.

Medicul recomandă părinților să nu-și lase copii în fața ecranelor dacă au vârsta mai mică de trei ani. „Telefonul este ca o jucărie pentru cei mici. Adică stăm un pic pe un joculeț, stăm un pic pe un filmuleț, iar între timp, adulții își fac treburile casnice. Dar ceea ce nu știu este că este că un copil mai mic de trei ani nu are voie să stea în fața ecranelor. Deloc! Abia între 3 și 6 ani, putem să le oferim maximum o oră pe zi. Eu sunt conștientă de faptul că și de la 6 ani copiii încep să fie expuși chiar la școală, în cadrul unor activități educaționale. Recomandarea este să respecte cerințele care vizează aceste proiecte însă ar trebui să facă pauze. Îi sfătuiesc pe părinți să-i trimită pe cei mici afară, la joacă, în aer liber. Soarele și vitamina D ajută și protejează ochișorii”.

Din cauza diagonalei mici și a rezoluției înalte, ecranele îi obligă pe copii să privească de aproape, ceea ce reprezintă un efort suplimentar pentru ochi. „Dat fiind că ochii unui copil sunt în curs de dezvoltare, utilizarea ecranelor implică astfel un risc crescut ca micii pacienți să dezvolte defecte de vedere precum miopia. Din punctul meu de vedere, ca oftalmolog, utilizarea ecranelor de către copii trebuie să fie limitată”, este de părere și medicul oftalmolog Teodor Holhoș.

Advertisements
error: Content is protected !!