Consiliul Judeațean Alba a recepționat vineri lucrările la lotul I al drumului Transapuseana, sau Transalpina de Apuseni, care va lega Abrud de Autostrada A 10 Sebeș – Turda, peste munte la nodul de la Aiud. Lotul al doilea va fi terminat în luna august.
Drumul străbate pe de o parte una dintre cele mai frumoase regiuni din țară, cu păduri vechi, neumblate și cu puncte de belvedere aflate pe creasta muntelui, dar totodată și una dintre cele mai izolate și depopulate zone. Drumul numără 78 de kilometri și face legătura între municipiul Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74). La acest moment, lucrările au fost încheiate pe o porțiune de 43 de kilometri.
”Vin cu o veste foarte bună! Astăzi, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. O investiție pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 și de „jos pălăria!”. Ca vicepreședinte al Consiliului Județean, transmit că am respectat, la fix, termenul de finalizare a lucrărilor.
În doar câteva repere, uriașe cantitativ, recepția de azi însumează:
- strat de beton asfaltic BA16: 26 de mii de tone/277 de mii de metri pătrați
- strat de binder: 41 de mii de tone
- fundație de piatră spartă-44 de mii de metri cubi
- beton la lucrări de consolidare-25 de mii de metri cubi
- parapet metalic-23 de mii de metri liniari”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, într-o postare pe Facebook.
Drumul va lega o serie de localități din Munții Apuseni: va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, aproape de Abrud.
Totuși, dincolo de aspectul turistic, principala lui utilitate va fi aceea că va lega Munții Apuseni de nodul de autostradă de la Aiud.
Drumul a fost denumit inițial ”Transalpina de Apuseni” și ulterior redenumit de Consiliul Județean ”Transapuseana”. Instituția a depus la OSIM un dosar pentru înregistrarea și protejarea mărcii cu scopul de a fi utilizată turistic.