Orașul din Ardeal traversat de singurul pârâu termal din România. Apa are o temperatură de 30 de grade chiar și iarna

Updated on aprilie 14, 2024 Orașul din Ardeal traversat de singurul pârâu termal din România. Apa are o temperatură de 30 de grade chiar și iarna 1

Un oraș din Ardeal este străbătut de singurul pârâu termal din România. Indiferent de anotimp, apa are o temperatură constantă de 30 de grade. Strada Armatei Române, din Oradea, este traversată de Peța, singurul pârâu termal din România. Apa are o temperatură de 30 de grade, chiar și pe timp de iarnă, iar lungimea pârâului este 20 de kilometri.

Apa străbate orașul de la est la vest și izvorăște din stațiunea bihoreană Băile 1 mai și se varsă în râul Crișul Repede, în apropiere de granița cu Ungaria. De altfel, este casa a două specii rare de pești, informează fanatik.ro.

Este vorba despre boarţa şi zvârluga. În plus, există alte trei specii comune care cresc și dezvoltă Peța: cleanul, bibanul, carasul. Aici se mai întâlnește o floare-monument al naturii, ce a supraviețuit erei glaciare, nufărul termal.

Cândva, pârâul Peța a apărat cetatea. În prezent, este protejat prin lege, astfel că, după ce a fost propus un proiect pentru lărgirea străzii Armatei Române, ecologiștii au cerut primăriei să facă un studiu pentru a vedea cum va fi afectată biodiversitatea.

Din punctul lor de vedere, planul urbanistic nu este în regulă nici din punct de vedere rutier, deoarece ar duce la încetinirea traficului din zonă, având în vedere că arterele din vecinătate ar rămâne la fel de înguste.

Peţa izvorăşte din staţiunea Băile 1 Mai, iar temperatura apei atinge 30 de grade chiar şi în perioada rece a anului. Cu o lungime totală de 20 de kilometri, pârâul trece prin comuna Sînmartin, după care traversează oraşul Oradea de la est la vest.

„Este singurul pârâu termal din ţară şi printre puţinele din Europa”, spune biologul Andrei Togor, citat de digi24.ro.

Lacul format la locul nașterii pârâului Peța a fost declarat rezervaţie naturală, pentru protejarea a trei specii endemice. Din nefericire, două dintre acestea – Roşioara lui Racoviţă şi Melcul Melanopsis – au dispărut în ultimii ani, o dată cu secarea lacului. Doar nufărul termal, supraviețuitor al ultimei glaciațiuni, mai rezistă pe cursul pârâului declarat sit Natura 2000.

„Există încă, din fericire, şi nuferi termali, o specie relictă, o specie care a supravieţuit aici chiar şi în timpul perioadelor de îngheţ datorită apei calde, apei termale”, a explicat Andrei Togor.

error: Content is protected !!