Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat retragerea de la vânzare a unui lot de carne de pui, care ar putea fi infestat cu Salmonella.
După ce în urmă cu două săptămâni, pe 15 martie, Lidl a anunțat retragerea unui lot de nuggets de pui din cauza suspiciunii de infestări cu Salmonella, acum un alt lot din același produs este retras din același motiv.
Anunțul de retragere din magazine a fost publicat, miercuri, de ANSVSA. Este vorba despre produsul „Culinea Nuggets cu pui 500 g” cu termenul de valabilitate 06.02.2025, din lotul cu numărul ED06.02.2024 049502204849, scrie Ziua de Cluj. ”În cazul lotului vizat, nu se poate exclude prezența bacteriei salmonella în produs. Salmonella poate declanșa boli gastrointestinale severe. La anumite grupuri de persoane (tineri, bătrâni, gravide, imunodeprimate) poate provoca simptome grave.
Prin urmare, clienții nu trebuie să consume sub nicio formă produsul care face obiectul acestei rechemări. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, producătorul GEKA și Lidl România au reacționat fără întârziere și au retras acest produs de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl, iar contravaloarea acestuia va fi restituită chiar și fără prezentarea bonului fiscal. Această rechemare vizează exclusiv produsul ”Culinea Nuggets cu pui 500g” cu termenul de valabilitate 06.02.2025 din lotul ED 06.02.2024 049502204849”, se arată în anunțul de rechemare.
Carne de pui infestată cu Salmonella, vândută românilor. În ce orașe a fost depistată și ce măsuri trebuie luate la preparare
Două tulpini periculoase ale bacteriei Salmonella au fost găsite în probe luate din carnea de pui aflată la vânzare în mai multe supermarketuri din țară.
Potrivit ANPC, puii au fost retrași de la vânzare, iar comercianții, amendați. Pentru că nu se știe deocamdată câtă carne infestată a fost deja cumpărată, recomandarea specialiștilor este să gătiți foarte bine puii pe care îi aveți în frigider și să igienizați cu atenție blatul din bucătărie, scrie Stirile Pro Tv.
Inspectorii ANPC au găsit Salmonela în carnea de pui vândută în mai multe supermarketuri din București, Ilfov și Focșani.
Comercianții s-au aprovizionat de la doi producători din România, care ar fi avut obligația să verifice carnea.
Reporter: Magazinul e obligat să facă vreun control sau primește marfa și atât?
Horia Constantinescu, președinte ANPC: „Primește marfa și este asigurat că e conformă, neavând posibilitatea de a efectua analize în sistem propriu, iar în momentul în care eventual ar bloca stocurile în vederea efectuării analizelor produsele cu siguranță ar ajunge să aibă o dată de durabilitate foarte mică, așa că verificarea trebuie făcută până când produsele părăsesc poarta fermei”.
O primă parte din probele prelevate, până în prezent, arată infestarea cărnii de pui cu două tipuri de Salmonella: Infantis și Enteritidis – ambele cu risc pentru sănătatea publică. Cele mai frecvente reacții în urma consumului de carne contaminată cu Salmonella sunt infecțiile gastrointestinale.
Deși această bacterie este destul de periculoasă pentru oameni este distrusă atunci când carnea este bine gătită.
Este esențial să igienizați foarte bine spațiul folosit la tranșare. Atenție mare și cum păstrați puiul.
Gabriela Isopencu, Facultatea de inginerie chimică și biotehnologii: „Rezistă și mai bine în congelator, acolo le place, în mediul rece. De aceea se recomandă ca alimentele să fie ambalate cât mai bine, individual, să fie așezate pe sertare cu dedicație fiecare, să nu avem urme de sânge în congelator, sub nicio formă. De obicei, toate produsele pe care le utilizăm, în special carne de pui, trebuie servite calde, nu reci, tot ce consumăm să fie proaspăt, cald și tratamentul termic să fie adecvat.
Nu putem să lăsăm puiul de export cu urme de sânge chiar lângă os, nu trebuie să găsim astfel de urme. Înseamnă că nu a fost preparat termic corespunzător. Trebuie să ne spălăm pe mâini ori de câte ori manipulăm carne sau ouă. Nu luăm burețelul de vase și începem să spălam alte vase”.