Updated on martie 20, 2024 Arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță, laudă un proiect de case din zona rurală a județului, dintr-un sat de lângă municipiul Cluj-Napoca. ‘‘Să discutăm despre dezvoltare în rural și să nu ne gândim la comunitate ar însemna să ignorăm una dintre cele mai importante valori ale satelor. Satele s-au clădit tocmai prin puterea data de comunitate. Sătenii au constat că #împreună sunt mai puternici și pot să facă mai multe… așa că au zis că fac clacă (adică se ajută unii pe alții).
În perioada actuala, dezvoltările rurale bazate în principal pe o migrație urban-rural, ar trebui să pornească de la conceperea unor spații publice care să ajute la coagularea comunității noi și dezvoltarea de conexiuni cu comunitatea existență. Cred că spațiile verzi dedicate copiilor si adulților pot să fie liantul care să conducă spre crearea unor comunități.
Exemplu caselor de la Aiton încorporează tocmai aceste elemente și spațiile publice din proiect și-au demonstrat viabilitatea în coagularea comunității. Felicitari echipei de proiect formata din arh. Horatiu Racasan și echipa arh.Andrei Margin, Cezar Cîmpeanu, Crina Petca, Pop Teodora, Andrei Șimon.
Felicitări tuturor celor implicați în proiect! A fost o provocare uriașă, însă rezultatul a meritat tot efortul depus! Mulțumesc Uniunea Arhitectilor din Romania și doamnei Ileana Tureanu pentru onoarea de a face parte din juriul secțiunii Revitalizare Rurală in cadrul Bienala Națională de Arhitectură”, a declarat arhitectul șef al Clujului, Claudiu Salanță.