Updated on martie 18, 2024
Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în februarie 2024 față de aceeași perioadă a anului 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%, conform informațiilor furnizate de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Prețurile apartamentelor de vânzare din București sunt în creștere. Prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în februarie 2024, de 1.751 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 3% mai mare față de ianuarie 2024.
În ceea ce privește apartamentele vechi din Capitală, acestea au avut un preț de cerere de 1.739 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de februarie 2023, dar similar cu cel din ianuarie 2024. Storia a analizat evoluția prețurilor și în alte opt orașe din țară, cu cele mai multe anunțuri de pe platformă. În Cluj-Napoca se înregistrează cea mai mică diferență de preț între imobilele noi și cele vechi, iar în Brașov există cea mai mare diferență de preț. De asemenea, orașele Iași și Sibiu sunt singurele în care apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi, cu 1%, respectiv 3%.
Creștere spectaculoasă a prețurilor apartamentelor vechi în Oradea, Brașov, Cluj și Iași
În Cluj-Napoca regăsim cele mai mari prețuri pe metru pătrat. Prețul mediu pentru un apartament nou a fost de 2.622 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat comparativ cu februarie 2023. În schimb, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.614 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.
Cea mai mare diferență de preț se regăsește în Brașov, unde apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 12% comparativ cu apartamentele noi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns în februarie la 2.035 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din februarie 2023. Totuși, prețurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 15% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.788 euro/metru pătrat. Astfel, Brașovul se situează după Cluj, dar peste Capitală în privința prețurilor pentru apartamente.
În februarie 2024, apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.737 euro/metru pătrat, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 8% mai ridicate, ajungând la o valoare de 1.637 euro/metru pătrat.
Prețul mediu pe metru pătrat în Oradea, pentru apartamentele noi, a fost de 1.572 euro, cu o creștere de 5% față de februarie 2023. Prețurile medii pentru apartamentele vechi au înregistrat o creștere rapidă, atingând un preț mediu de cerere de 1.502 euro/metru pătrat, cu o majorare de 15% față de aceeași perioadă a anului precedent.
În Craiova, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.569 euro/metru pătrat, în creștere cu 9% față de februarie 2023. În schimb, prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.551 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat comparativ cu aceeași lună a anului anterior.
Sibiul are cea mai mare creștere a prețurilor apartamentelor noi
Prețul mediu pe metru pătrat, în Timișoara, pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.556 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.541 euro/metru pătrat.
În Iași, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%, comparativ cu luna februarie 2023, fiind de 1.544 euro/metru pătrat.
În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 13%, ajungând la 1.468 euro/metru pătrat, în timp ce prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri mai temperate (+4%),, comparativ cu luna februarie 2023, ajungând la 1.507 euro/metru pătrat.
„În luna februarie am remarcat o ascensiune spectaculoasă a interesului pentru apartamentele de vânzare, cu o creștere de 78% la capitolul contactărilor, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Analizând evoluția și față de ianuarie 2024, observăm o ușoară diminuare de doar 1%, deși luna februarie a avut un număr mai redus de zile calendaristice. De asemenea, am observat că în ciuda statutului său de lider economic, cu cele mai mari venituri din țară, Bucureștiul ocupă doar locul trei în ceea ce privește prețul pe metru pătrat, ceea ce evidențiază o accesibilitate crescută la capitolul achiziționării de locuințe și contribuie la creșterea atractivității pieței imobiliare din București”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.