Un exemplar de râs au fost recent surprinse de camerele de monitorizare a faunei, într-o pădure din Munții Apuseni. Animalul sălbatic merge prin zăpadă în căutarea hranei. Animalul a fost surprins în zile diferite, la un interval de aproximativ 2 săptămâni, conform datelor apărute pe materialul video postat de cei de la Parcul Natural Apuseni.
„Splendoare în zăpadă. Cea mai mare și frumoasă felină din Europa, râsul, surprinsă în mai multe ipostaze în pădurile din Parcul Natural Apuseni de către camerele de monitorizare a faunei instalate de specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului natural”, astfel au descris imaginile reprezentanții administrației parcului.
Râsul este un prădător foarte discret, rar văzut în libertate. Trăiește în libertate circa 17 ani. Prezența acestuia este un indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat. Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare. Acesta este un vânător solitar, scrie adevarul.ro.
Râsul este a treia specie ca dimensiune dintre mamiferele carnivore ce se întâlnesc pe teritoriul României. Preferă habitatele forestiere, cu covor vegetal ierbos înalt în care se camuflează perfect. Hrana constă în căprioare, rozătoare, veverițe, păsări, capturând adesea și cocoși de munte.
Animal deranjat serios de prezența umana, acesta și-a restrâns habitatul la zonele cele mai sălbatice și inaccesibile omului, din partea vestică și nordică a parcului din Munții Apuseni, incluse în Zona de Protecție Integrală.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj , Bihor și Alba. Mai bine de două treimi din această suprafață, adică 50.793 de hectare, este acoperită cu păduri.