O cercetare recentă, intitulată “Antroponimia feminină din Transilvania în secolul al XIV-lea,” realizată de Victor V. Vizauer, aduce în prim-plan informații valoroase despre cele mai frecvente nume purtate de femei în acea perioadă deosebită. Studiul se axează pe analiza antroponimiei feminine din teritoriile Voievodatului Transilvan, Banat, Crișana și Maramureș, între anii 1301-1380.
Surprinzător, cercetarea indică o scădere a varietății numelor feminine utilizate în această perioadă comparativ cu secolul precedent. Autorul identifică 402 femei cu 53 de antroponime diferite, contrastând cu cele aproximativ 80 de femei care purtau 65 de nume diferite în secolul al XIII-lea, scrie click.ro.
Cele mai des întâlnite nume feminine erau, în majoritate, inspirate din contextul creștin, reprezentând nume ale sfintelor, martirilor sau personajelor biblice. Printre acestea se numără Elisabeta, Margareta, Caterina, Elena și Ana. Autorul evidențiază că cele 402 de femei identificate provin din categorii sociale diferite, majoritatea aparținând nobilimii. Femeile libere din orașe și târguri, precum și cele dependente (slujitoare) sunt menționate într-un număr mai mic.
„Într-un număr mult mai mic sunt femeile libere locuitoare în orașe/târguri, urmate de cele dependente (ancilla – slujitoare, în acte). Sunt și 9 slujitoare eliberate, pe care le-am trecut la categoria femeilor libere. În cele din urmă este categoria persoanelor în cazul cărora nu este clar cărei pături sociale îi aparțin (…)”, afirmă autorul.
Studiul remarcă, de asemenea, originea majoritar creștină a numelui, provenind din Vechiul și Noul Testament. Aceste nume erau adesea asociate cu sfinte, martire sau fecioare consacrate în memoria creștină încă din secolele II-III.
Topul numelor alese de clujeni pentru copii
6.323 de copii s-au născut la Cluj-Napoca în anul 2023, ceea ce, raportat la numărul deceselor, reprezintă un spor pozitiv. De asemenea, la Cluj-Napoca s-a înregistrat anul trecut un record în ceea ce privește numărul de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie și a crescut și numărul celor care au ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani.
Primarul Clujului, Emil Boc, a pezentat „topul” celor mai populare nume pentru fetițele și băieții care s-au născut în anul care tocmai s-a încheiat. „Andrei domină topul, la fel ca în 2022, Matei rămâne pe locul 2, vine David din urmă, care intră pe podium în locul lui Ștefan, care coboară pe 4, iar Alexandru coboară pe 5 în 2023 față de locul 4 în 2022”, a anunțat primarul
În ceea ce privește fetițele, numele Maria „își consolidează, la fel ca în 2022, statulul de lider. Aici avem podiumul neschimbat. Maria, Sofia și Elena sunt la fel ca în 2022, în aceeași ordine. Apare Ema pe locul 4, în loc la Anastasia, care coboară un loc. Cu alte cuvinte, sintetizând, David și Ema sunt noutățile anului 2023”, a spus Emil Boc, care a precizat că toate numele sunt frumoase.