(Video) Au început lucrările la cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României. 50 de tuneluri, poduri și viaducte

Updated on ianuarie 18, 2024 Lucrările au început pe cel mai dificil tronson de autostradă construit vreodată în România, respectiv lotul doi al drumului de mare viteză care va conecta Sibiul cu Vâlcea. Această șosea, care va traversa Defileul Oltului prin 50 de tuneluri, poduri și viaducte, este programată să fie finalizată până în 2028. Cu toate acestea, specialiștii în infrastructură exprimă îngrijorări cu privire la șansele reduse de respectare a acestui termen.

Tronsonul, cu o lungime de 31,3 kilometri, va lega Boiţa, din judeţul Sibiu, de localitatea Cornetu, în Vâlcea. Pentru această bucată de autostradă, Compania de Drumuri Naţionale a semnat cu turcii de la Mapa-Cengiz un contract de 860 de milioane de euro, informează observatornews.ro.

(Video) Au început lucrările la cel mai dificil tronson de autostradă din istoria României. 50 de tuneluri, poduri și viaducte 1

Bogdan Alexandru, coordonator şantier: Zona este foarte accidentată. foarte aproape de noi este râul Olt şi pe această zonă vom avea viaducte foarte greu de construit şi lucrări multe de consolidare.

Lucrările sunt complexe, însă constructorii se laudă că au mai avut astfel de provocări şi că le-au făcut faţă.

Kutlu Katar, constructor: Traversăm Carpaţii şi putem spune că e cea mai dificilă parte a autostrăzii, dar avem suficientă experienţă şi putere şi sigur vom termina la timp.

Vor fi aduse aici, în mare parte, utilaje din Turcia. La fel, şi muncitori.

Bogdan Alexandru, coordonator şantier: Vom aduce muncitori din străinătate. Vom apela şi la forţa de muncă locală, calificată. Au fost construite tronsoane de autostradă în zonă, dar după cum ştim, în România, e o mare problemă cu forţa de muncă mai ales în construcţii.

Lucrările ar trebui să fie finalizate până în 2028, dar Asociaţia Pro Infrastructura susţine că deja sunt întârzieri.

Ionuţ Ciurea, asociaţia Pro infrastructură: Sunt multe probleme birocratice pe lot. În primul rând e o problemă cu accesul unde sunt păduri, cu terminarea studiului geotehnic. Deci, nici vorbă să fie terminată toată documentaţia astfel încât să se poate executa cap-coadă. 

Lucrările de defrișare pe lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Piteşti au început

„Ne aflăm pe lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești, aproximativ la kilometrul 26+500. În această zonă am început lucrările de defrișare, urmare a ordinului de ministru pentru scoaterea din fondul forestier. După lucrările de defrișare, vor urma lucrările de studii geotehnice și, după aceea, finalizarea proiectării. În paralel cu aceste lucrări, pe sectorul 1 al autostrăzii, în zona de conexiune cu lotul deschis deja la trafic, sperăm ca în luna mai să începem lucrările la viaductul Boița”, a declarat Bogdan Alexandru, coordonatorul proiectului, într-o înregistrare video postata miercuri pe pagina de Facebook a CNAIR.

Acesta a adăugat că în lunile trecute au fost finalizate și lucrările de descărcare arheologică. „Toate avizele pentru autostradă sunt primite, sperăm că de acum totul va merge ca pe roate și să putem vedea lucrări pe tot traseul (31,33 km – n.r.)”, a continuat Bogdan Alexandru, citat de economica.net.

Potrivit lui, pe acest lot din Autostrada Sibiu – Pitești vor fi construite șapte tuneluri, din care cel mai lung – tunelul Câineni, 1,5 km, și 49 de viaducte. „Suplimentar, va fi și un ecoduct, care va asigura trecerea animalelor peste drumul național DN7, calea ferată și râul Olt”, a explicat coordonatorul de proiect.

Secţiunea 2 a autostrăzii Sibiu – Piteşti, de la Boiţa la Cornetu are o lungime de 31,33 de kilometri, iar lucrările pe acest lot sunt efectuate de Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS, informează romaniatv.net.

Potrivit contractului, durata de execuție a lucrărilor este de 68 de luni (18 luni proiectare, 50 de luni execuţie), iar valoarea contractului, de 4,250 miliarde de lei, fără TVA.

Advertisements
error: Content is protected !!