Updated on decembrie 18, 2023 Cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase și condițiile excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă, Straja atrage turiști în fiecare sezon. Straja dispune de un domeniu schiabil bine dezvoltat, cu diverse pârtii pentru toate nivelele de experiență. De la începători la avansați, schiorii și snowboarderii găsesc aici terenuri potrivite pentru toate gusturile.
Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. 20 km sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.
Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu.
Sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. Datorită construirii telegondolei şi a telescaunului de pe Vf. Straja, apar pârtii noi, cea mai lungă fiind Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.
În sezonul 2016-2017 a fost inaugurat telescaunul de pe Pârtia Constantinescu, în sezonul 2017-2018 un alt telescaun, în locul teleschiului 2.
Din sezonul 2018-2019 a fost inaugurat un nou telescaun, debraiabil, pe pârtiile Constantinescu şi Mutu.
Staţiunea Straja a fost înfiinţată în urmă cu două decenii, în Masivul Vâlcan, la o altitudine de 1.445 de metri, iar la poalele ei se află municipiul Lupeni, de care este conectată printr-o şosea de 10 kilometri şi printr-o telegondolă. Straja este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini.
A fost unul din locurile de hotar ale Transilvaniei cu România, până în 1918. În Primul Război Mondial în munţi s-au dat lupte grele armata austro-ungară şi trupele române, iar peste 1.500 de ostaşi au murit. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor, scrie adevarul.ro.