Updated on octombrie 24, 2023 Amplasamente pentru comercializarea florilor cu ocazia zilei de 1 Noiembrie.
În perioada 27.10.2023- 01.11.2023 clujenii pot cumpăra flori, cu ocazia Luminației, din următoarele locații:
1. Str. Observatorului- zona capăt CTP
2. Calea Mănăștur nr. 91- zona adiacentă CTP
3. Str. Dontah- vis-a-vis de Casa Radio
4. Piața Zorilor
5. Piața Flora
6. Piața Hermes
7. B-dul Nicolae Titulescu nr. 165
8. Calea Florești nr. 75
9. Str. Dâmboviței- Tribunu Vlăduțiu
10. Calea Florești- zona Billa
11. Str. Unirii- zona capăt CTP
12. Str. Fabricii- zona Kaufland
13. Str. Aurel Vlaicu nr. 3
14. Str. Argeș- trotuar lângă stația reparații CTP
15. Str. Potaissa înspre str. Universității
16. Cimitirul Mănăștur- platou intrare
În fiecare an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintelor celor dragi.
Potrivit legendelor populare, în prima zi de brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul “despre morți, numai de bine” se respectă cu sfințenie. Interesant este faptul că indiferent de religie, credincioșii ies în întâmpinare rudelor și prietenilor adormiți, cu flori și lumânări.
Se spune că nu e bine să primești la mormântul cuiva drag pe cineva cu care s-a certat în viață. Totodată, în această zi nu trebuie să fii zgârcit sau egoist. Pomenirea morților îndeamnă la iubirea aproapelui și la ocrotirea acestora, informează folclor-romanesc.ro.
În această zi nu este bine să muncești sau să speli haine. Cei bătrâni mai spun că nu e bine să dai de pomană alcool înainte unei mese calde. Nu e bine să plângi. Se spune că morții nu vor să îi vadă pe cei pe care i-au lăsat în urmă suferind.
La catolici, Ziua Morților (Luminația) este pe 2 noiembrie. Tradiția a pătruns în Transilvania într-un mediu multiconfesional și a început să fie serbată din seara de 1 noiembrie. Nefiind o încălcare a canoanelor, ziua liturgică începe din momentul în care apune soarele în ziua precedentă.
Cimitirele se luminează, mai ceva ca în noaptea Învierii, de la flăcările candelelor şi lumânărilor aprinse în dreptul fiecărui mormânt, chiar şi la cele părăginite, uitate sau ignorate de urmași. Luminația este o combinație de tradiții, datorită numeroaselor familii mixte din regiunea Transilvaniei, căci pomenile sunt caracteristice numai ritului ortodox, în vreme ce sărbătoarea în sine le aparţine catolicilor.